Donáth Anna szerint nem felesleges az augusztus 20-i tűzijáték, de lehetne olcsóbb is

2023. augusztus 18. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Donáth Anna szerint nem felesleges az augusztus 20-i tűzijáték – írta Facebook-oldalán a Momentum EP-képviselője, amivel minden bizonnyal Karácsony Gergely főpolgármester véleményére reagált.

Karácsony szerint a tűzijáték egy káros és idejétmúlt szenvedély, amiről le kéne szokni, és különben is, ma már olyan fénytechnikai eszközök és megoldások állnak rendelkezésre, amelyek kiválthatják egy tűzijáték élményét.

Donáth a posztjában azt írta: „Vannak, akik szerint nincs szükség tűzijátékra augusztus 20-án, mert mostani formájában drága és felesleges. Az első érvvel egyetértek. De a leghatározottabban vitatkoznék a másodikkal.” A párt korábbi elnöke szerint augusztus 20. talán az utolsó, aktuálpolitikától mentes nemzeti ünnepünk, az utolsó, melyen pártállástól függetlenül mindenki megélheti, hogy közös magyar hazában élünk. „Augusztus 20. a valódi nemzeti összetartozásunk napja” – tette hozzá. Donáth szerint fontos leszögezni, hogy augusztus 20. nem a kormány ünnepe, hanem az államalapításé, a kormány itt csak szervező.

„Szükség van az ünnepekre, melyek között vannak meghitt egyéniek és családiak, vidám kisközösségiek, de vannak nagyszabású nemzetiek is. Mert egy nemzet ezeréves összetartozását nem gyertyalánggal ünnepeljük szűk családi körben.

Nem kell pazarlóan ünnepelni, és főleg nem kell 10 milliárdot rákölteni a kísérő rendezvényekre. Ezek fontos és jogos érvek. Ahogy minden, amire a kormány ma pénzt költ, úgy egy méltó tűzijáték is egészen biztosan kihozható a töredékéből annak, amennyit minden évben költenek rá.

De egy közösség összetartozásának erősítésére egy működő államnak kötelessége költenie, pont úgy, ahogy a kultúra ápolására, a felnövő generációk oktatására vagy a természeti kincseink megőrzésére” – írta Donáth.

Az idei augusztus 20-i tűzijáték nagyságrendileg 1,4 milliárdba kerül, a kísérő ünnepségsorozatra, vagyis fellépőkre, hang- és színpadtechnikára pedig több mint 10 milliárdot tervez költeni az állam. Idén a budai és pesti rakpartokon, a Margit híd és a Petőfi híd között, közel 4,5 kilométer hosszan, körülbelül 40 ezer pirotechnikai effektből áll majd a műsor. A tűzijátékokat hét bárkára, 65 pontonra, az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra teszik majd. És lesz 800 drón is. Közben képeket vetítenek a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért-hegyre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!