Karácsony Gergely: A tűzijáték káros szenvedély, ideje lenne leszokni róla

2023. augusztus 18. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem akarok ünneprontó lenni. (...) De amikor Magyarország születésnapjára készülünk, büszkén ünnepelve hazánk múltját, talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy a dicső múlt milyen kötelezettséget ró ránk a jövőre nézve” – kezdte Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely főpolgármester, aki egy képet tett közzé a Tabán parkról, ahol egy retró fesztivál lesz augusztus 20-án. A képen az látható, ahogy a néhány éve fél milliárd forintból felújított park füvére valószínűleg az előkészületek miatt ráhajtott egy jármű, amivel kitaposta az aljnövényzetet. A főpolgármester azt írta a poszthoz, hogy bár a főváros megadta az engedélyt a rendezvényre (nem is tehetett volna mást), ez nem jelentheti a park tönkretételét.

„Vannak, akik szeretik a tűzijátékot, vannak, akiket felháborít, hogy ilyen szűkös időkben erre költünk. Arról azonban keveset beszélünk, hogy a tűzijáték rendkívül környezetszennyező” – folytatja Karácsony a felsorolását azoknak a dolgoknak, amik miatt szerinte ideje lenne leszokni erről a „káros szenvedélyről”. Szerinte ezeken túl az állatoknak is stresszt okoz a tűzijáték, az ipari mennyiségű por pedig az emberek egészségére is veszélyes.

A főpolgármester a tűzijáték helyett inkább a fénytechnikai eszközök alkalmazását javasolja.

A Magyar Nemzetnek Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: „Ahogy korábban is említettem, minden évben több millióan nézik meg a tűzijátékot a helyszínen és a televízión keresztül. A dollárbaloldal egyes képviselői ezt az élményt akarják elrontani, elvenni a magyar emberektől és a Magyarországra látogató turistáktól.”

Az államtitkár szerint Karácsony Gergely főpolgármester és stábja pontosan tudja, hogy a Szent István-napi rendezvények előkészítése és lebonyolítása időszakos lezárásokkal jár. „Minden esetben szigorúan figyelembe vesszük a biztonsági előírásokat, mindig a hatályos törvényeknek megfelelően járunk el, és nyilvánvalóan nem a programokra kilátogató emberek és a Budapesten élők dolgának megnehezítése a célunk, hanem éppen ellenkezőleg: mindenki biztonságban és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel szembesülve lehessen részese a nemzeti ünnepnek.”

Nagyságrendileg 1,4 milliárdba kerül az idei augusztus 20-i tűzijáték, a kísérő ünnepségsorozatra, vagyis fellépőkre, hang- és színpadtechnikára több mint 10 milliárdot tervez költeni az állam. Idén a budai és pesti rakpartokon, a Margit híd és a Petőfi híd között, közel 4,5 kilométer hosszan, körülbelül 40 ezer pirotechnikai effektből áll majd a műsor. A tűzijátékokat hét bárkára, 65 pontonra, az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra teszik majd. És lesz 800 drón is. Közben képeket vetítenek a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért-hegyre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!