A korábban beígért harmincmilliárd forintból csak kettőt fizetne ki a kormány a fővárosnak, a többiről még tárgyalnak

2023. augusztus 16. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokon múlott, hogy Karácsony Gergely kihagyja a budapesti atlétikai világbajnokság szombati megnyitóját. A főpolgármester korábban arról beszélt, nem megy el a rangos sportesemény ünnepségére, ha a kormány nem tartja be a korábbi megállapodásukat.

Gulyás Gergely az utolsó pillanatig kivárt, és pár órával azelőtt erősítette meg a kormány szándékát, hogy Sebastian Coe személyesen adta át a meghívót Karácsony Gergelynek. „Örömmel mondhattam: eleget teszek a meghívásnak” – mondta a főpolgármester, miután a kormány ígéretet tett a korábbi megállapodás betartására.

A főváros többek között azzal a feltétellel támogatta az atlétikai vb megrendezését 2019 végén, hogy a kormány vállalja a Diákváros megépítését, és 50 milliárd forint extra forrást biztosít a fővárosi MR-CT programra, valamint a kerületi egészségügyi fejlesztéseikre. A Diákváros helyét azonban a kormány nem sokkal később átadta a kínai Fudan Egyetem építésére, majd két év után az egészségügyi beruházások is elapadtak.

A Népszava cikke szerint a fővárosi önkormányzat 2020-ban 2 milliárd forintot, 2021-ben 750 millió forintot kapott a CT- és MR-várólista-csökkentési programjára, míg a kerületi önkormányzatoknak összesen 18 milliárd forint támogatást adott a kormány a szakrendelők felújítására, korszerűsítésére, új orvostechnikai eszközök beszerzésére. 2022 óta azonban egy fillért se kaptak.

„A kormány eddig összesen 20,75 milliárdot adott oda az ígért 50 milliárdból, így még csaknem 30 milliárd hibádzik. Gulyás Gergely múlt heti levelében arra tett ígéretet, hogy a már megkezdett beruházásokhoz szükséges forrásokat biztosítják. Ez mintegy 2 milliárd forintot jelent. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az elakadt projekteket kimozgassuk” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki nagyon bízik abban, hogy a fentiekről szóló kormányhatározat még a héten megjelenik.

A fennmaradó összeg felhasználásáról, a támogatott projektekről külön munkacsoport dönt majd. Ennek munkájában a lap cikke szerint Pintér Sándor belügyminiszter mellett Gulyás Gergely és két fővárosi delegált vesz majd részt. A munkacsoport a nyári szünet után lát munkához, és a kormány nem titkoltan az uniós forrásokból teremtené elő korábbi ígéretének fedezetét.

A hatmilliárd forintos kérdés

Az 50 milliárd mellett 6 milliárd forint sorsa is kérdéses: ennyit ígért a kormány a Lánchíd felújítására. A híd rekonstrukciója végül a hatmilliárdos kormányzati támogatásról szóló megállapodás nélkül kezdődött el. A pénz egyébként azóta sem érkezett meg a felújításra, sőt az utóbbi időben már azt is megkérdőjelezte a kormány, hogy egyáltalán jár-e a pénz Budapestnek.

Karácsony Gergely szerdán arról írt a Facebookján, levelet küldött Lázár Jánosnak, amiben arra kérte az építési és közlekedési minisztert, hogy „soron kívül szíveskedjék megtenni a szükséges adminisztratív intézkedéseket annak érdekében, hogy mihamarabb teljesüljön a budapestiek akarata, és kifizetésre kerüljön a kormányzati támogatás”.

Arról, hogy Budapest be tudná-e hajtani a kormány által ígért milliárdokat, illetve egyáltalán jár-e ez a pénz a fővárosnak, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!