Attól tartanak a háziorvosok, hogy jelentősen megnőnek az adminisztrációs terheik

2023. augusztus 10. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt hét pénteken jelent meg a Belügyminisztérium oldalán egy társadalmi egyeztetésre bocsátott kormányrendelet tervezete, amelynek értelmében bevezetnének egy új digitális időpontfoglalási rendszert a járóbeteg-szakellátásban. Ez lehetővé tenné, hogy a jövőben a háziorvosok foglaljanak időpontot a betegeiknek a nem beutalóköteles szakrendelésekre is. A háziorvosok attól tartanak, hogy a változással a nyakukba ömlik az összes időpont-foglalás terhe, ami irreális mértékben megnövelné az adminisztrációs feladataikat.

A tervezet szerint az EESZT rendszerben lennének a betegfogadási időpontok, amelyeket a járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató, a beutalóval igénybe vehető ellátások esetén a beutaló orvos, beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén a beteg háziorvosa vagy kezelőorvosa jegyezheti elő.

Frissítés 16:45-kor

Az MTI Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára tájékoztatása alapján azt írja, a BM elfogadta a háziorvosok észrevételeit a nem beutalóköteles időpontfoglalással kapcsolatban.

Rétvári Bence kijelentette: a BM nem kívánja a háziorvosok számára kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez egy lehetőség. A páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot.

Ugyanakkor a háziorvosoknak biztosítják annak lehetőségét, hogy a beteg állapotára tekintettel tudjanak közvetlenül időpontot foglalni a szakrendelőbe – szögezte le az államtitkár. Arra is kitért, hogy az online időpontfoglalási rendszer elindulása egyidejűleg valósul meg az elektronikus beutalók teljes körű használatával. Az államtitkár szerint a hosszútávú cél, hogy a lakosság számára is kinyíljon az időpontfoglalás lehetősége a szakrendelőkbe.

Korábban írtuk:

A digitális időpontfoglalási rendszert 2024. március 1-jétől azoknak az közfinanszírozott intézményeknek kell használniuk, amelyek legalább heti 300 órában és minimum 5 szakmában nyújtanak ellátást.

Az aggodalom azért is alakult ki a háziorvosok körében, mert a rendeletből nem derül ki egyértelműen, hogy a használata kötelező lesz-e, tehát csak a háziorvosokon keresztül lehet-e majd időpontot foglalni a szakrendelésekre, vagy megmarad a lehetőség a közvetlen, telefonos vagy személyes időpontfoglalásokra is.

Ezzel kapcsolatban kerestük a Belügyminisztériumot is, válaszukban azt írták:

„A Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) részeként megvalósuló digitális időpontfoglalási rendszer célja, hogy az eddig gyakran papíralapú és ad hoc időpontfoglalási folyamatokat felváltsa a digitalizált betegút-irányítás, ami a páciensek számára egy átláthatóbb ellátási rendszert, az ellátó szakorvosok és szakdolgozók számára – a szervezettebb munkarend mentén – egyenletesebb terhelést tesz majd lehetővé.”

A szakrendelők maguk is vezetnek időpontfoglaló rendszert, van, amely online, és van olyan is, amely telefonon jegyzi elő a pácienseket. Most ezt a rendszert egészítenék ki azzal, hogy a szakrendelők által fölajánlott rendelési időpontokra a háziorvosok jegyezhetnék elő a betegeket – magyarázta a változásokat a Népszavának Pásztélyi Zsolt, a Medicina2000 Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke.

Ami egyelőre nem tisztázott, az az, hogy jövő márciustól csak a háziorvosok foglalhatnak-e majd időpontot, vagy a korábbi lehetőségek szerint a betegek maguk is. A Telexnek küldött válaszában a minisztérium ezt nem tisztázta, csupán azt írta: „amennyiben a korábban lefoglalt időpont mégsem felelne meg a beteg számára, azt saját magának módosíthatja a rendszerben.

Az online betegfogadási rendszer közzétételéről a szakrendelő saját maga rendelkezik, azonban az ehhez szükséges eszközök kiosztása az OKFŐ által végzett előzetes felmérés alapján történt.”

„Az alapellátás során igénybe vehető időpontelőjegyzés nagyban hozzájárulhat többek között az idős betegek kényelméhez, hasonlóan a betegszállításhoz, amit szintén az alapellátás orvosa vagy szakdolgozója rendel meg” – hangsúlyozta a minisztérium.

A kormány tehát a rendszertől egyszerűsítést és átláthatóságot vár, a háziorvosok azonban attól tartanak, kezelhetetlen helyzet fog kialakulni a rendelőkben, ha a jövőben a nem beutalóköteles ellátások miatt is a háziorvosokat keresik fel a betegek, hogy időpontot foglaljanak nekik. Erről beszéltek a Népszavának nyilatkozó háziorvosok.

Pásztélyi a Népszavának azt mondta, ő nem olvasott ki semmilyen kizárólagos háziorvosi kötelezettséget a jogszabálytervezetből, ezért szerinte a tervezett változás után is lesz lehetőség arra, hogy a beteg a nem beutalóköteles ellátásokra maga is kérjen időpontot közvetlenül az intézményekben.

Erről azonban a jelek szerint szakmai körökben nincs mindenki meggyőződve. Az új rendszerről még júniusban volt egy egyeztetés a szakmai szervezetek és a minisztérium között, amelyen a szakma képviselői jelezték: elfogadhatatlan, hogy a házorvosi rendelőket call centerekké alakítsák – írja a lap. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető a Népszavának azt mondta, szerinte a társadalmi egyeztetés nyomán változni fog ez az előírás, hiszen ő maga is és más szakmai szervezetek több esetben is jelezték a kormányzatnak, hogy inkább csökkenteni mintsem növelni kellene a háziorvosok adminisztrációs terheit.

A háziorvosi rendelőkben használt szoftverekkel egyébként már most is tudnak az alapellátó orvosok e-beutalót írni, ezeket azonban nem mindegyik ellátó tudja fogadni, mert az ehhez szükséges kódrendszerek még nincsenek összehangolva. Ha ez megoldódik – magyarázta a lapnak Békássy –, akkor az valóban csökkentheti az adminisztrációs terheket. Mint mondta, az egyeztetésen a háziorvosok arra is tettek javaslatot, hogy az online időpontfoglalóhoz maguk a betegek is hozzáférjenek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!