Egy hét alatt több mint két métert emelkedett a Duna vízszintje Budapesten

2023. augusztus 9. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus elseje óta több mint két métert emelkedett a Duna vízszintje Budapestnél. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) mérései szerint a Lánchídnál lévő vízmérce augusztus 1-jén, 12 órakor még csak 87 centiméteren állt, de kedden este 19 órakor már 347 centi volt ott a vízállás, vagyis egy hét alatt 260 centit emelkedett a folyó vízszintje a fővárosnál – írta az Időkép.

Az árhullám várhatóan nem jelent veszélyt, de Óbudán és Dunakeszin néhány part menti terület már víz alá került. Az III. kerületi polgármesteri hivatal azt írta, hogy az OVF előrejelzései szerint augusztus 9-én 500 centiméter körül tetőzik majd a Duna Budapesten, amely még nem éri el az I. fokú készültséget, de a Római-parti plázs nagy része várhatóan víz alá kerül.

A rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan eloszlású augusztusi csapadék több magyarországi folyón is árhullámot indított el. Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született. A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást. A Sajó áradása miatt több út is járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!