Rekordvízállást mértek a Dráván, 15 centivel haladta meg a korábbi értéket

2023. augusztus 7. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek
nagy részét átvezényelték a Mura és a Dráva mellé. Közel 100 vízügyes érkezett ide az ország egész területéről. 24 órában dolgoznak az említett folyók mellett, ha kell, az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak, írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás, rekord született. A vízügyes szakembereknek továbbra is rugalmas védekezést kell
alkalmazniuk, illetve több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat.

Az elmúlt napok rendkívüli csapadékmennyiségét okozó ciklon várhatóan még holnap reggelig térségünkben marad, de további, az elmúlt napokhoz képest nagy mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást, most már mindkét szakaszon apad. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntést, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A szántóföldi elöntések miatt pedig az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. A Rönöki- és a Rábagyarmati-záportározó hétvégén üzembe lépett, a tározóban visszatartott árhullám következtében a településeket nem öntötte el a víz.

Több folyónkon is rekord vagy rekord közeli vízállást mértek – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság / Facebook
Több folyónkon is rekord vagy rekord közeli vízállást mértek – Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság / Facebook

A Mura vízállása Letenyénél ma 14 órakor 547 cm volt, ez 7 cm-rel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Várhatóan az esti órákban a felsőbb szakaszokról megérkezik egy úgynevezett ráfutó árhullám is, ami még kisebb vízszintemelkedést okozhat. A tetőzés rekordértéket megközelítő vízállás mellett várható.

A Dráva vízállása Őrtilosnál ma 14 órakor 491 cm, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 cm-rel, itt is tetőzés közeli értékeket mértek a délutáni órákban.

A Dráva Drávaszabolcsnál ma 14 órakor 422 cm volt és intenzíven árad. Itt csütörtökön várható a tetőzés rekordértéket (1972-ben 596 cm) meghaladó vízállás mellett. Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek. A vízjárást továbbra is meghatározza a külföldi tározók üzemrendje.

A Sajón lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap a kora délutáni órákban tetőzött, azóta lassú apadás kezdődött. A folyó középső szakaszán Sajószentpéternél a II. fokot meghaladó, de a III. fokot el nem érő keddi tetőzés várható. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a vízügyi igazgatóságok.

A Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, ahol a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, a vízügy műszaki irányítót biztosít a védekezési feladatok és a szükséges erőforrások pontos meghatározása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!