MTÜ: Legalább kétezer magyar szállásadónak tartozik a Booking.com

2023. augusztus 8. – 21:46

Másolás

Vágólapra másolva

Számlázási rendszerének továbbfejlesztésére hivatkozva sok szállásadónak nem fizette ki a Booking.com szállásközvetítő oldal a vendégek által átutalt összegeket, ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kérdőívvel mérte fel a késedelmes fizetés hatásait a szálláshely-szolgáltatók körében. Az eddig beérkezett csaknem 6000 válasz alapján minden második szolgáltatót érint a fennakadás, leginkább a főként családi vállalkozások által működtetett magán- és egyéb szálláshelyeket. A felmérésből kiderült, hogy

  • minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja,
  • az érintettek 80 százalékának nem utalta át Booking az elmúlt hetek szállásdíjait,
  • 34 százalékuknak pedig azt jelezte a rendszer, hogy ők tartoznak.

Az ügynökség által indított felmérésben eddig 2290 vállalkozás nyilatkozott úgy, hogy tartozik neki a szállásközvetítő cég. Mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy ez az összeg 100 ezer forint alatti, míg 30 százaléknak 100-500 ezer forint közötti összeggel tartozik, 28 százaléknak 500 ezer és 1 millió forint közötti összeggel, 26 százaléknak viszont 1 millió feletti összeget nem utalt még el az online platform. A közlemény szerint 34 százaléknál a rendszer nem a késedelmes fizetést jelzi, hanem tartozást az oldal felé. Mindössze 15 százalék volt annyira szerencsés, hogy jelentős csúszással ugyan, de megkapta a szállásdíjat.

Az oldal üzemeltetője korábban azt ígérte partnereinek, hogy az átutalásokat július 24-ig pótolják, a határidőt később egyoldalúan módosították, bizonyos rendszerüzenetekben augusztus 4-től kezdődő kifizetésekről írtak. Ez azért is teremt különösen nehéz helyzetet, mert a Bookinggal szerződésben álló szállásadók nem mondhatják le érvényes foglalásaikat, és azokat a vendégeket is fogadniuk kell, akik a háromféle fizetési mód közül a problémában érintett, Booking rendszerén keresztül történő utalás lehetőségét választották.

Ezekben az esetekben a pénzt először a cég kapja meg, majd jutaléka levonását követően utalja át a partnereinek a rájuk eső részt, mármint amikor minden rendben működik. A mostani helyzetben viszont likviditási gondokat vagy akár súlyos anyagi nehézségeket okozhat a vendéglátás a pénz nélkül hagyott vállalkozásoknak.

A helyzet már odáig fajult, hogy a Fidesz közleményben szólította fel a Booking.com-ot, hogy „fizessék ki a magyar szállásadókat”. „A nemzetközi szolgáltató több milliárd forintot tart vissza, egyre nehezebb helyzetbe sodorva több ezer magyar kisvállalkozást. Felháborító, ahogy a multicég visszaél a méretével és az erőfölényével. Elvárjuk, hogy a hatóságok vizsgálják ki az ügyet, a cég pedig haladéktalanul fizesse ki a magyar szállásadókat!” – áll a Fidesz-frakció keddi közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!