Továbbra sem fizet a szállásadóknak a Booking.com

2023. augusztus 5. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Közel másfél hónap és néhány önkényes határidő-módosítás után változatlanul visszatartja számos magyar szállásadó vállalkozás pénzét a legnagyobb foglalásszervező, a Booking.com. Mint korábban a Telex.hu-n is olvashatták, a cég hivatalos kommunikációja szerint rendszerkarbantartás miatt akadoznak a kifizetések, ám a 24.hu friss összeállítása szerint ez sokak számára aránytalan nehézségeket okoz.

Mint a cikkben írják, gyakran akár milliós nagyságrendű elmaradásokról van szó, ami azért is teremt különösen nehéz helyzetet, mert a Bookinggal szerződésben álló szállásadók nem mondhatják le érvényes foglalásaikat, és azokat a vendégeket is fogadniuk kell, akik a háromféle fizetési mód közül a problémában érintett, Booking rendszerén keresztül történő utalás lehetőségét választották. A portál több szállásadótól is azt az információt kapta, hogy a Booking elküldte a fizetési bizonylatokat, ezért az érintettek egy része abban reménykedik, hogy hétfőn pénzhez jut.

Ezekben az esetekben a pénzt először a cég kapja meg, majd jutaléka levonását követően utalja át a partnereinek a rájuk eső részt, mármint amikor minden rendben működik. A mostani helyzetben viszont likviditási gondokat vagy akár súlyos anyagi nehézségeket okozhat a vendéglátás a pénz nélkül hagyott vállalkozásoknak, hiszen a tevékenységükhöz tartozó adókat és az összes költséget fizetniük kell.

A Booking holdingnak aligha vannak pénzügyi nehézségei, hiszen mint a cikkben szintén kitérnek erre, a Reuters és a Bloomberg szerint a világméretű vállalkozás második negyedéves bevételei még az elemzői várakozásokat is felülmúlják, ami csak részben magyarázható a repülőjegyek és a szálláshelyek árának emelkedésével.

A 24.hu által megkérdezett pécsi vállalkozás több mint tíz éve a Booking partnere, és mint a csúcsidőben egyszerre 700-1000 vendéget fogadó Grey Suites Apartman üzemeltetője a lapnak elmondta, megrendült a bizalmuk a szolgáltatóban, amelyen keresztül foglalásaiknak nagyjából fele érkezik.

A Spabook szakportálon azt írják, hogy a Booking régóta húzódó fizetési késlekedése miatt pénteken kérdőívet küldött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az itteni érintetteknek, Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának alelnöke pedig levélben fordult a szállásközvetítő cég igazgatójához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!