Felmentették a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektorát, miután Stumpf István lemondással tiltakozott a kinevezése ellen

2023. augusztus 5. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Alig két hónap után felmentette Horváth Ágnes rektort a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó kuratórium – írja a Népszava a KESMA borsodi lapja, a Boon.hu információi alapján.

A sárospataki intézmény dolgozói körlevélben kaptak értesítést a döntésről, amiben azt is közölték velük, hogy a tisztségre hamarosan pályázatot írnak ki, addig a rektori feladatokat Toma Kornélia rektorhelyettes látja el. A menesztés okát a Boon.hu nem részletezte.

Június elején Stumpf István, Orbán bizalmasa azután mondott le a Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöki pozíciójáról, hogy a testület az ő és a szenátus akaratával szembemenve Horváth Ágnest jelölte ki rektornak. Stumpf szerint a rektori posztra a legideálisabb jelölt Fiáth Attila lett volna. A döntés viszont meglátása szerint sértette az egyetem autonómiáját, a kuratórium jogszerűen nem is dönthetett volna ilyen kérdésben a szenátus határozatával ellentétesen.

Mint akkor a Telex birtokába jutott hangfelvétel alapján megírtuk, az oktatók azt hitték, Horváth Ágnes rektori kinevezését csak meghosszabbították három hónappal, a kuratórium azonban lezártnak tekintette a rektorválasztást. Információink szerint az egyetem dolgozói körében aláírásgyűjtés is indult, és egy közös nyilatkozatban is kifejezték, hogy ők a szenátus döntését támogatják, vagyis hogy a Stumpf által is javasolt Fiáth legyen az új rektor.

A Népszava emlékeztet, hogy alig fél évvel a megalapítása után, 2021-ben a felsőoktatási intézményt fenntartó vagyonkezelő alapítvány egy összegben 65 milliárd forintot kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!