Többmilliárdos állami támogatás zúdult a tokaji egyetemre

2023. június 15. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A cikk megjelenése után a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány a Telexnek azt írta, az alapítvány „tavaly év elején állampapír és kincstárjegyek formájában nem részesült 75,5 milliárd forintos pénzbeli vagyoni juttatásban. Alapítványunk 2021-ben kapott 65 milliárd Ft pénzbeli vagyoni juttatást a Tokaj-Hegyalja Egyetem hosszú távú, stabil működésének biztosítása érdekében. Mivel a szóban forgó vagyonjuttatás feltétele az volt, hogy az Alapítvány a 65 milliárd Ft forrást állampapírba fekteti és abban tartja, természetesen ennek megfelelően járunk el”. Azt is írták, az állampapírok után járó hozamot az alapítvány részben a Tokaj-Hegyalja Egyetem mint az ország „legfiatalabb felsőoktatási intézményének működésére, szakmai fejlődésére, versenyképessé tételére és nemzetközi beágyazódásának elősegítésére fordítja; részben pedig a felelős gazdálkodás szellemében – állampapír és bankbetét formájában – újra befekteti”. Az alapítvány szerint akkor „lenne korrekt” az alapítás idején érvényes hallgatói számokra vetíteni az egyetem hosszú távú finanszírozására megítélt összeget, ha az alapítvány elköltené a rendelkezésére bocsátott összeget.

Korábban a 24.hu cikke alapján azt írtuk, 75,5 milliárd forintos támogatást kapott az államtól 2021–2022 fordulóján a Tokaj-Hegyalja Egyetem, úgy, hogy ebben az időszakban 38 nappali tagozatos tanulójuk volt (215 levelezős hallgató mellett), és 43 státuszban levő oktatóról adtak számot. Összehasonlításképp: az ELTE 2022-ben 62 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott 35 ezer hallgatóra. A pénzt az éves beszámolók alapján leginkább éven túli lejáratú állampapírban, illetve diszkont kincstárjegyben tartja az alapítvány, ez már a kamatokból is többmilliárdos bevételt jelent, ami szintén kiadás az államnak.

Az alapítvány vezetője a támogatás odaítélése idején Stumpf István volt, aki korábban kormánybiztosként vezényelte le az egyetemi modellváltást. Stumpf nemrég mondott le kuratóriumi elnöki posztjáról, mert nem értett egyet azzal, hogy kurátortársai az egyetem szenátusának döntésével szembemenve mást neveznének ki az egyetem rektorának. Ez Stumpf szerint sérti az egyetem autonómiáját, ráadásul úgy véli, a kuratórium jogszerűen nem is dönthet ilyen kérdésben a szenátus határozatával ellentétesen.

A 24.hu által kikért alapító okirat szerint a 75,5 milliárd forintos juttatást a vagyon növeléseként adta az alapító, azaz a kormány, „az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében”. Az, hogy mi az alapítvány célja, nincs meghatározva, gyakorlatilag bármi lehet.

Az éves beszámoló szerint 2022 végén 58,6 milliárd forintnyi államkötvénnyel, illetve 7,7 milliárd forintnyi diszkont kincstárjeggyel rendelkezett az alapítvány, 9 milliárd forintot pedig maradvány vagyonjuttatásként tüntettek fel. A 24.hu szerint ezzel az állam növelte adósságát egy alapítványi egyetem kedvéért úgy, hogy az nem költött a pénzből egy évig semmit, csak bezsebelte a kamatokat.

A pénzügyi támogatások mellett kapott még az alapítvány tokaji ingatlanokat, például sportpályát és panziót is, és az alapításkor az egyetem megkapta a 12,5 milliárd forintra értékelt egykori állami borászat, a Grand Tokaj Zrt. tulajdonjogát is.

A cikk címét a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány levele után frissítettük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!