Két roma iskolát is kiemel a belügy a roma önkormányzat félmilliárdos tartozása miatti inkasszóból

2023. augusztus 4. – 18:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról június végén beszámoltunk, a Belügyminisztérium az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 527 millió forintos tartozására hivatkozva úgy döntött, hogy a 2023 harmadik negyedévére járó mintegy 170 millió forintos költségvetési támogatásból csak azt az összeget utalja át az ORÖ-nek, amely a testület fenntartásában lévő két iskola működtetéséhez szükséges. Júliusban azonban a Népszava egy belső minisztériumi levelezésből kiderítette, hogy a két érintett iskola, a sziráki és tiszapüspöki sem jut hozzá az állami támogatáshoz, ugyanis a belügy az iskolák esetében sem függeszti fel az ORÖ számlájára – bírósági ítélet alapján – terhelt inkasszót. Azaz minden, az ORÖ-höz érkező pénz automatikusan a NAV számlájára kerül.

Az inkasszó miatt a sziráki és a tiszapüspöki iskolák működése is veszélybe került, és ezt a fenyegetést a Belügyminisztérium pénteki közleménye alapján a kormány is felismerte. A kormány rendeletben adott utasítást arra, hogy a tanintézetek jövő héten esedékes támogatásának utalása közvetlenül a két iskola számlájára történjen, az intézmények bérszámfejtéshez kapcsolódó adminisztratív feladatait pedig az érintett tankerületek támogatásával végezzék el. A tárca ezzel kívánja „az ORÖ gazdasági helyzetének rendeződéséig” garantálni az iskolákban foglalkoztatottak illetményének kifizetését, de leszögezi, hogy az intézmények fenntartója továbbra is az ORÖ marad.

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőit ellátó általános elnökhelyettese egyébként vitatja a Belügyminisztérium követeléseinek jogosságát. Lakatos szerint ugyanis ezek a követelések a 2019 előtti ciklushoz, a Farkas Flórián nevével összefonódott Híd a munka világába programhoz és más hasonló projektekhez kapcsolódtak, és állítja, hogy az ORÖ a szóban forgó tételeket korábban már visszafizette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!