Százmilliókat követel a Belügyminisztérium az ORÖ-től, végrehajtási jogot jegyeznek be a székházra

2023. június 27. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült megegyeznie a Belügyminisztérium által visszakövetelt összegről az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) és a minisztériumnak a legutóbbi megbeszélésen – írja a Népszava Lakatos Oszkár elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettes tájékoztatása alapján. A lap azt írja, hogy a megbeszélésen a minisztérium kijelentette, hogy a harmadik negyedévre járó mintegy 170 millió forintos költségvetési támogatásból csak azt az összeget utalja át az ORÖ-nek, amely a testület fenntartásában lévő két iskola működtetéséhez szükséges.

Lakatos a lapnak azt mondta, hogy ha a fenyegetést a minisztérium valóban beváltja, akkor annak súlyos következményei lesznek, csődhelyzetbe jut az Országos Roma Önkormányzat, megbénul a testület és a hivatal működése, és nemhogy a képviselők tiszteletdíját, de a hivatal dolgozóit és a rezsit sem tudják majd kifizetni. Az ORÖ általános elnökhelyettese szerint politikai támadás áll a háttérben, szerinte ennek célja pedig az ORÖ ellehetetlenítése.

Mivel az ORÖ-nél úgy érzik, hogy a belügy nem partnerként kezeli őket, hanem inkább nyomozó hatóságként viselkedik, kezdeményezik, hogy a szakmai irányító feladatköreit a Belügyminisztérium helyett a Miniszterelnökség vegye át. Ennek eredménye még nem ismert.

A Belügyminisztérium közel 540 millió forint visszafizetését követeli az Országos Roma Önkormányzattól, mert állításuk szerint az ORÖ szabálytalanul, nem rendeltetésszerűen költötte el a pénzt. A minisztérium fizetési felszólításokat is küldött az ORÖ-nek, de miután ez nem vezetett eredményre, az összeg nagyobb részét, 323 millió forintot végrehajtás útján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével próbálják beszedni. A Népszava kedden azt írta, hogy az adóhatóság a földhivatalhoz fordult, azt kérték, jegyezzen be végrehajtási jogot az ORÖ VII. kerületi, Dohány utca 76. alatti székházának 171/1085 tulajdoni hányadára. Erre válaszul Lakatos pénteken fizetési felszólítást küldött a Belügyminisztériumnak: azt kéri, fizessenek mintegy 945 millió forintot és annak kamatait.

Az ORÖ elnöki teendőit ellátó általános elnökhelyettese egyébként vitatja, hogy nekik visszafizetési kötelezettségük lenne a minisztérium felé. Szerinte a Belügyminisztérium olyan tételeket követel, amelyek a 2019 előtti ciklushoz, a Farkas Flórián nevével összefonódott Híd a munka világába programhoz és más hasonló projektekhez kapcsolódtak. Lakatos állítása szerint az ORÖ a szóban forgó tételeket korábban már visszafizette.

Korábban írtunk azokról a Népszava birtokába került dokumentumokról, amik szerint a Belügyminisztérium a fizetési felszólításokban minden támogatási tétel esetében rögzítette, hogy „az iratanyag áttekintését követően a szakmai beszámoló elfogadásra került”. A szakmai beszámoló azt ismerteti, hogy mire és hogyan használták fel az adott támogatást. A Népszava akkor azt írta: ha egyszer azokat a tárca elfogadta, akkor nehezen értelmezhető, miért állítják azt, hogy az ORÖ szabálytalanul, nem rendeltetésszerűen költötte el a pénzt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!