Belügyminisztérium: Az eskütétel erősítheti a pedagógusok elkötelezettségét

2023. augusztus 2. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

2024. május 31-től csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha a felsőoktatási intézményben esküt tettek – többek között ez szerepel a széles körű tiltakozások közepette elfogadott státusztörvény végrehajtási rendeletében, amelynek tervezetét csütörtök éjjel töltötték fel társadalmi egyeztetésre Belügyminisztérium oldalára.

Az nem derül ki a tervezetből, hogy a pedagógusoknak pontosan mire kell majd felesküdniük. A Belügyminisztérium a Telex megkeresésére hangsúlyozta, hogy még csak a rendelet tervezete jelent meg.

„Ami az eskütételt illeti, a Belügyminisztérium úgy véli, számos más hivatáshoz hasonlóan az erősítheti a pedagógus elkötelezettségét”

– írták, hozzátéve: az eskü szövegéről még nem született döntés.

Az esküről Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszevezetének országos választmányi tagja sem tudott részleteket mondani a Telexnek. A szakszervezeti vezető azt mondta, péntekre egyeztetésre hívta őket a tervezetről Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

A státusztörvényről, az oktatás és a pedagógusok helyzetéről a Telex Téma című podcastjában is szó volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!