Rossz hírek Lázártól a szegedieknek: se az Orbán által 25 éve ígért hídra, se a romos vasútállomásra nincs pénz

2023. július 19. – 17:47

Rossz hírek Lázártól a szegedieknek: se az Orbán által 25 éve ígért hídra, se a romos vasútállomásra nincs pénz
Újszeged romos vasútállomásának bejáratait az elmúlt években többször is bedeszkázták, de ismeretlenek mindig újra feltörték – Fotó: Móra Krisztina / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Régóta hiába várt beruházásról érdeklődött Lázár János miniszternél Mihálik Edvin városi tanácsnok, a Momentum Mozgalom tagja. Ő az önkormányzati képviselője Újszeged azon körzetének, ahol a városrész romos, üresen álló vasútállomása van. A Telexen is beszámoltunk arról, hogy hosszú évek óta várják a környéken élők, mikor hozza rendbe a MÁV Zrt. az újszegedi vasútállomást és a környékét. A MÁV többször is megígérte, hogy rendezi a területet, de nem történt semmi. A lepusztult állomás és elhanyagolt környéke hajléktalanok tanyája, nemrég gyilkosság is történt a közelben, ezért vannak, akik félnek arra járni.

Mihálik Edvin kérdésére Lázár János Építési és Közlekedési miniszter most azt válaszolta, hogy az állomás lebontására és a környék rendezésére akkor lesz pénz, ha a szintén régóta várt, harmadiknak, avagy délinek is nevezett szegedi Tisza-hídra is lesz állami forrás. A két beruházás azért függ össze, mert a tervek szerint a vasúti megállót át kell majd helyezni az új híd megépítése miatt, mert útban lenne az állomás.

Lázár levelében azt áll, hogy a vasútállomásra és a Tisza-hídra sincsen pénz:

„a döntés és forrás jelenleg nem áll rendelkezésre”.

Erről a hírről a szeged.hu önkormányzati internetes újság számolt be.

Botka László, Szeged polgármestere a hír kapcsán írt Facebook-bejegyzésében emlékeztet arra, hogy

pontosan 25 éve, 1998-ban ígérte meg először a miniszterelnöki kampányában Orbán Viktor, hogy a kormány új hidat épít a Tiszán Szegedre.

Orbán ezt követően 2002-ben, 2010-ben és 2017-ben is beígérte a szegedi hidat, legutóbb a Modern Városok Program keretében, amit Lázár János azóta ugyancsak visszavont.

Arról nem szól Lázár János miniszter levele, hogy mikor lesz pénz a szóban forgó szegedi beruházásokra, a szöveg azzal zárul:

„Közös bizodalmunk, hogy a béke mielőbb beköszönt, amely stabil alapot adhat az ország további építéséhez.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!