A bűncselekmény nyomai még láthatók – hajléktalanok táborhelyén történt az újszegedi gyilkosság

2023. május 30. – 15:36

A bűncselekmény nyomai még láthatók – hajléktalanok táborhelyén történt az újszegedi gyilkosság
A hajléktalanok tábora a bokrok között – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egy elhanyagolt, gazos területen, bokrok takarásában, a forgalmas 43-as főúttól néhány méterre van az a hely, ahol vasárnap egy 40-50 év körüli férfi holttestét találták meg. A rendőrség két nőt és egy férfit gyanúsít az ügyben, akiket őrizetbe vettek, és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A Szegedről Makóra vezető 43-as főúttól néhány méterre, a trolibuszvégállomástól nem messze van az az elhanyagolt, gazos terület, ahol a fák között vélhetően hajléktalan emberek tábora látható. Egykor kertes magánházak álltak itt, de az újszegedi vasútállomás, a vasútvonal és az út tervezett áthelyezése miatt a családi házakat korábban lebontották. A füves, térdig érő gazzal benőtt, néhány ezer négyzetméteres területen néhol még megvannak a korábbi lakók által ültetett örökzöldek és gyümölcsfák.

A bokrok között van a szedett-vedett táborhely. A gyilkosság után most senki sem tartózkodott ott, a környéke is néptelen, de a letaposott fűben több csapás is mutatja, hogy nemrég sokan jártak-keltek itt. A sűrű bokrok által az út felől jól takart táborhelyen mindenféle használati tárgyak, hátizsákok, ruhák, edények hevernek szanaszét. A tábortűzben vesszőre tűzött krumplit süthettek, mellette az ócska fotel is leégett, a hamu már kihűlt.

A földön rongyokból, szivacsból és ágyneműkből összetákolt fekhely, amelyen megszáradt vérfoltok látszanak.

A bűncselekmény valószínűleg itt történt, vagy ide menekült az áldozat -Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A bűncselekmény valószínűleg itt történt, vagy ide menekült az áldozat -Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Valószínűleg ez a gyilkosság helyszíne. A fákon néhány kisebb darabja még megvan a Police/Rendőrség feliratú szalagnak, amellyel a rendőrök a helyszíni vizsgálat idejére a területet lezárhatták, hogy a hajléktalantábort körülvegyék.

A sajtóban terjedt el a híre, hogy hajléktalanok érintettek az Újszegeden történt gyilkosságban. A rendőrök május 28-án találták meg a holttestet.

A Telex megkérdezte a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-Főkapitányság Sajtószolgálatát, valóban hajléktalan-e a bűncselekmény áldozata, illetve a gyanúsítottak, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Eddig azt lehet tudni, hogy a rendőrség gyanúja szerint egy 40-50 év körüli férfit vert agyon két nő és egy férfi a hétvégén Újszegeden,

a Csanádi utca végén, az egykori vasútállomás közelében. A gyanúsítottakat őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A területet lezáró szalagokat már leszedték, csak egy-két darab maradt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A területet lezáró szalagokat már leszedték, csak egy-két darab maradt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Elköltöztetik a hajléktalanok ellátóhelyét

A gyilkosság valószínű helyszínétől néhány száz méterre van az újszegedi trolibusz-végállomás, ez az Odesszai városrészhez tartozik, ami lakótelepi jellegű, panelházas terület. A végállomástól szűk egy kilométerre, a lakótelep szolgáltatósoránál, az üzletek mellett van a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőhelye, ahol sok hajléktalan megfordul.

Kedden délben nagy volt a csönd, alig lehetett embert látni a környéken. A közeli élelmiszerboltból kilépő idős nő a Telex kérdésére elmondta, hogy szinte egész nap sok hajléktalan kéreget a környéken. Ő már úgy szokta, hogy néhány kiflivel többet vásárol a boltban, és ha szegényes külsejű emberek megállítják pénzért azzal a szöveggel, hogy éhesek, inkább a kiflit adja oda, mert pénzt nem szívesen vesz elő.

Az élelmiszerboltban naponta többször megfordulnak olyan vásárlók, akik műanyagpalackos, kétliteres, olcsó borokat visznek. A téren lévő egyik kisebb üzlet eladója is azt szokta látni a bolt üvegfalán át, hogy gyakran állítanak meg pénzért arra járókat a hajléktalanok a környéken, de úgy tudja, másokat nem szoktak bántani, egymás között azonban gyakran összevesznek valamin.

A nappali melegedő épülete, a bejárat a másik oldalon van – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A nappali melegedő épülete, a bejárat a másik oldalon van – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A környéken élők sokat panaszkodtak a hajléktalanok miatt. Másfél hónapja Mihálik Edvin, a terület önkormányzati képviselője bejelentette: a város megállapodott arról a Máltai Szeretetszolgálattal, hogy a nappali melegedőhelyet ősszel elköltöztetik a város szélére, ahol már működik egy másik, hajléktalanokat ellátó intézmény.

Az egykori újszegedi vasútállomás épülete romos. A Facebookon az Újszegeden élők csoportjában többen is szégyennek nevezték, hogy így néz ki az egykor szép külsejű, és néhány évtizede még működő állomás.

A vasútállomás egykori vendéglátóegysége – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A vasútállomás egykori vendéglátóegysége – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Az Újszegedi Vasútállomást már évek óta le kellene bontani, erről korábban a Telexnek azt a választ adta a MÁV, hogy akkor számolják fel a romos épületet, és hozzák rendbe a környékét, ha arra majd lesz pénz.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!