Mészáros Lőrinc cége egy boszniai cementgyárat vásárol

2023. július 18. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. Bosznia-Hercegovinába terjeszkedik tovább, a cég egy cementgyárat vásárol. A Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról – jelentette be közös keddi közleményében a Mészáros Csoport és az Asamer Baustoffe AG of Austria, írja az MTI. A tranzakció várhatóan 2023 végén, az átvilágítási folyamat befejezése után érhet véget.

A Lukavac Cement cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, 2001-ben került az osztrák Asamer csoporthoz. A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A vállalatnak 50 százalékos részesedése van a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot.

Mészáros Lőrinc a felvásárlásról azt mondta: „az akvizíció egyrészt hozzájárul a hazai alapanyag ellátási hiányok csökkentéséhez, másrészt vertikálisan tovább bővíti a Mészáros Csoport építőipari portfólióját egy stabil lábakon álló, a régióban kiemelkedő eredménytermelő képességű iparvállalattal. Szerinte „külön hozzáadott érték, hogy ezzel a Mészáros Csoport építőipari szegmense is kilép a nemzetközi piacra”.

Mészáros Lőrinc egy év alatt 200 milliárd forinttal növelte vagyonát. Így 660 milliárd forintos becsült vagyonával továbbra is ő Magyarország leggazdagabb embere. A gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó családja sorban kapja a megbízásokat. Néhány napja írtunk arról, hogy a Mészáros család cége bővítheti ötmilliárdból a József Attila Színházat, július elején pedig arról, hogy Mészáros Lőrinc gyerekeivel közös cége újíthatja fel a Magyar Tudományos Akadémiát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!