Feljelentésként továbbította Polt Péter Vadai Ágnes honvédségi leépítésekről feltett kérdéseit a BRFK-nak

2023. július 17. – 22:20

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentésnek vette és a rendőrségnek továbbította Vadai Ágnesnek a Magyar Honvédségnél történt tömeges elbocsátásokról feltett kérdéseit Polt Péter legfőbb ügyész – írja a Népszava.

Az üggyel kapcsolatban Vadai Ágnes tett fel kérdéseket a legfőbb ügyésznek két héttel ezelőtt, a levelét pedig Polt feljelentésként továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz. Polt a fenti kijelentésen kívül nem válaszolt az ellenzéki politikus részletes kérdéseire.

A DK-s képviselő Varga Csaba Istvánra, a Magyar Honvédség volt hivatásos őrnagyára hivatkozott kérdéseiben. Varga ugyanis azt állította a Partizánnak adott interjújában, hogy a jóval alacsonyabb hivatalos számokkal ellentétben a honvédségtől legalább 1800 embert bocsátottak el országszerte a 45 évet betöltött, legalább 25 évet szolgáló katonák közül. Az egykori őrnagy odáig ment, hogy azt mondta: a Századvégnél döntötték el, hogy ki megy, ki marad, és Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök január 20-án egy konkrét listát kapott a honvédelmi minisztertől.

Polt szerint nem történt bűncselekmény a Varga által elmondott történetek alapján, például akkor sem, amikor éjszaka Horthy Miklós életrajzából kellett felolvasniuk a kiképzés alatt lévő katonáknak, hogy a „harcképességüket fejlesszék”. Ahogy azt sem értékelte annak, amikor egy korábban háromszor NAV-eljárás alá vont, egyetlenegy alkalmazottal rendelkező céggel végeztettek személyiségi és orientációs szűrést a katonákon.

Ahogy azt korábban megírtuk, a Magyar Honvédségnél zajló leépítéshullám mögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak. Ellenzéki politikusok szerint a rendelkezés célja az volt, hogy meggyengítsék az ország nyugati orientációját, és hogy a hadsereget politikailag elkötelezett emberekkel töltsék fel. Szalay-Bobrovniczky elutasította a bírálatokat, és azt mondta, hogy a változások már régóta esedékesek, a sereg pedig „nem szociális intézmény”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!