Telex Neked #122: Szivárványos barna pad, amerikai kézfogó és a NATO-csúcs

2023. július 14. – 04:58

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a Telex heti hírlevele a július 6. és július 13. közötti legfontosabb eseményekről. Aki már csütörtökön szeretné megkapni a hírlevelet, vagy kíváncsi, ahogy rövid interjúkban bemutatjuk a szerkesztőség tagjait, itt a cikk végén feliratkozhat.

Iván-Nagy Szilvia vagyok, és a Telex newsroomjában dolgozom hol hírügyeletesként, hol címlaposként, hol meg a híreket válogatom be az újságba, és amikor nem ezt csinálom, akkor időnként nagyobb cikkeket írok. A newsroomot egyébként úgy kell elképzelni, mint egy különálló kis szigetet az újságírás tengerén (jó, én sem hiszem el, hogy ezt tényleg leírtam, de már itt marad), ahol szinte mindig nagy a pörgés, de valahogy mégis nagyon rugalmasan tudunk együttműködni, elképesztő sokat röhögünk (Zacc), máskor meg végtelenül zaklatottak vagyunk (halálhírek, súlyos balesetek stb.), és ami nagyon fontos: majdnem mindig van csoki. Ha csoki nincs is, kávé biztos van, márpedig az a csokinál is fontosabb, mert én reggel rögtön kettőt iszom: egyet, mielőtt elindulok be, fél hét körül, egyet pedig amikor dolgozni kezdek.

Van olyan reggel is, amikor kávé sem kell, hogy megemelkedjen a vérnyomásom. Próbáljátok ki ti is a hírlevélnél, csobbanjatok velem egyet az elmúlt heti hírek tengerébe (most már biztos, hogy a hőség miatt jönnek ezek a vizes képek, kint épp 36 fok van).

NATO-csúcs csúcseseményekkel

Kétnapos NATO-találkozó volt a litvániai Vilniusban. A svéd csatlakozást nemrég még látványosan ellenző török elnök, Erdoğan beadta a derekát, ami után váratlanul a magyar politikában is megfordult a szélirány. Szijjártó Péter például közölte, hogy a magyar kormány már „hosszú hónapokkal ezelőtt” benyújtotta a ratifikációról szóló előterjesztést az Országgyűlésnek, és „az egy technikai kérdés, hogy a ratifikációs folyamatot a parlament mikor zárja le”. Itt egy remek összefoglaló arról, hogy a kormány egy éve ül „sértettség” miatt a svéd NATO-csatlakozáson, de úgy néz ki, valójában csak Erdoğanra vártak.

A vilniusi csúcson történt az is, hogy Joe Biden a csoportképre igyekezve menet közben kezet nyújtott Orbán Viktornak, ami fontos esemény, mert ott és akkor csak a magyar miniszterelnökkel fogott kezet, miközben a magyar és amerikai kormány viszonya nem kifejezetten feszültségmentes.

Barna, szivárványos, zöld-fehér, barna

Múlt hét csütörtökön Budapest IX. kerületében az Amnesty International és a Ferencvárosi Önkormányzat átadott egy padot a Pride alkalmából. A padot szivárványszínűre festették, és a „nyitott, szabad, boldog” szavak szerepeltek rajta. Két napot bírt, ezután a Fradi Aryan Greens, azaz Árja Zöldek nevű neonáci szurkolói csoportja átkente zöld-fehérre, aztán az Amnesty visszafestette szivárványosra, majd újra zöld-fehér lett, a lábához pedig a „STOP LMBTQ” feliratot fújták. Ezután viszont megtört a sorminta, mert a szivárvány színei helyett szerda reggelre éppúgy nézett ki, mint bármelyik más pad: barnán. Egy feliratot is tettek rá, amin az állt: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is, neki is. Nekünk.”

Sarkadi Zsolt foglalta össze egy véleménycikkben, szerinte mi is a baj ezzel a legfrissebb festéssel és a barnafestékes középenállókkal – még akkor is, ha jót akartak.

Snüssz, snassz, was?

Talán nem árulok egy nagy titkot azzal, ha megírom a kedves olvasóknak: vannak azok a cikkeink, amik a címlapunkon nem élnek meg képek nélkül. A snüsszről szóló anyagunk nem ilyen: ezt sokkal jobban szerettétek fotó nélkül, és végül is ez abszolút érthető, nem igazán vonzó látvány egy fogsor némi ínnyel meg valami fura izével. A fura izé a snüssz, ami valójában egy nikotinpárna, Patakfalvi Dóra cikkében részletesen olvashattok róla.

Helycsinálás a Paksi Atomerőműben

Kritikus pillanatban váltották le a Paksi Atomerőmű szakmailag elismert vezetőjét, hogy helyet csináljanak egy ősfideszesnek, írta meg a Telexen közzétett cikkében a Direkt36. Pekárik Gézával szemben semmilyen szakmai kifogás nem merült fel, és a Direkt36 cikke szerint a nemrég kinevezett Lantos Csaba menesztette – forrásaik szerint a miniszter azért váltotta le az atomerőmű vezetőjét, mert Pekárik pozíciója másvalakinek, a MEKH korábbi elnökének, Horváth Péter Jánosnak kellett. Horváth már évtizedek óta a Fidesz környékén mozog.

További fontosak a hétről

Felér egy városnéző túrával, ha végignézzük a kormányhoz és Fideszhez kötődő brüsszeli ingatlanokat.

Nagyot szigorodott a csok, használtlakás-vásárlásra magában már nem lehet majd használni.

Átalakítják a B kategóriás jogosítvány megszerzését – ezt Lázár János jelentette be, itt pedig részletesen írtunk arról, miket is lenne érdemes módosítani.

Magyarországon koncertezett a Rammstein, ami harminc év után is az a zenekar, amit látni kell élőben.

Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője volt az After Podcast vendége, ahol beszélt arról is, mivel jár, ha az embernek Hernádi Judit az édesanyja.

Véget ért a szülésről szóló sorozatunk, az utolsó részben Pop Andrea szülész-nőgyógyásszal beszélgetett Barnóczki Brigitta és Halász Júlia.

Milyen tanárnak lenni Olaszországban? Éva 20 éve tanít Rómában, hetente 18 tanórája van, pluszpénzt kap, ha szakkört tart vagy túlórázik.

A hét egyik legolvasottabb cikke: Lázár: Átalakítjuk a B kategóriás jogosítvány megszerzését

A hét képe

Vilniusban gyűltek össze a NATO-tagországok vezetői július 11-én, a találkozón csoportkép is készült, amihez beállva Joe Biden amerikai elnök csupán a magyar miniszterelnökkel fogott kezet. Orbán Viktor kedd reggel érkezett meg a litván fővárosba a NATO-csúcsra, amelynek két legfontosabb témája az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozása volt. Kedd reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon azt írta: „Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása.”

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

A hét videója: Nem tudom, hogy vannak-e nácik, de melegek annál többen

A heti podcastok

A Témában Herman Jánost, volt uniós és magyar diplomatát láttuk vendégül. Brückner Gergő és a tapasztalt külügyi szakember a magyar kormány vs. Brüsszel témát járták körül, Herman azt mondta: noha reméli, hogy van még remény a kibékülésre, ha ez egy színdarab lenne, akkor a nézők okkal számítanának arra, hogy a végén Magyarország kilép az unióból.

Az After friss adása egy kicsit rendhagyó: Sajó Dávid ismert zenészek helyett most egy szakértővel, Mezei Csaba zenei promóterrel, a MAHASZ kommunikációs szakértőjével beszélget, a téma pedig az, hogyan alakul át a hivatalos magyar zenei slágerlista.

A Rákeltérítő egészségügyi podcastunk második vendége Dévai Nagy Kamilla zenész volt, akinek betegség-repertoárja igen gazdag: a majdnem halálos autóbalesettől kezdve a kolerán át egészen három rákjáig mindent kibírt. Az adásból kiderül, miképp őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat, munkakedvünket súlyos állapotokban is.

A Kisbolygó zöld podcast második részében Nagy Réka két vendégével, Dobos Emese kutatóval és Horn Tamással, az Adománytaxi alapítójával a divatipar aktuális ökológiai kérdéseit veszi végig: böngészési trendekből kreált ultra fast fashion darabok, turizás, mint önbecsapás, adományruhákból álló szeméthegyek Afrikában.

Heti túraajánló: A legvadregényesebb El Camino: végig a tengerparti hegyi útvonalon

Ha kíváncsi vagy arra, ezen a héten kit mutattunk be a Telex kollégái közül, akkor itt tudsz feliratkozni a Telex Neked hírlevélre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!