Nem rongálták meg a ferencvárosi padot, csak újra szivárványszínűre festették

2023. július 13. – 09:10

frissítve

Nem rongálták meg a ferencvárosi padot, csak újra szivárványszínűre festették
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International csütörtök reggelre újra szivárványszínűre festette a híres Tompa utcai padot, ami az elmúlt napokban a kultúrharc frontvonalába került.

A csütörtök reggeli sajtóhírek alapján úgy tűnhetett, hogy rongálás történt, mivel a pad léceit leszerelték. Azonban kollégánk a helyszínről azt jelentette, hogy az Amnesty tagjai csak az átfestés miatt szerelték le a léceket, amiket aztán újra a helyükre csavaroztak.

A Tompa utcai pad átfestése 2023. július 13-án – Fotó: Huszti István / Telex A Tompa utcai pad átfestése 2023. július 13-án – Fotó: Huszti István / Telex
A Tompa utcai pad átfestése 2023. július 13-án – Fotó: Huszti István / Telex

A pad története

Múlt hét csütörtökön az Amnesty International és a Ferencvárosi Önkormányzat átadta a főváros első szivárványos köztéri padját a Tompa utcában, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a most szombaton zajló Budapest Pride-ra és a melegek elfogadására. Már akkor kérdéses volt, meddig bírja majd érintetlenül a pad abban a kerületben, ahol pár éve egy szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot is gyorsan ledeszkáztak.

A pad nem is bírta sokáig: szombat reggelre már zöld-fehér lett – a helyszínen hagyott nyomok szerint – az Aryan Greens nevű fradista ultracsoport tagjai mázolták át. A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina akkor ezt úgy kommentálta, „a ferencvárosi fociultrák hatalmas győzelmet arattak a Tompa utcában”. Az Amnesty International Magyarország feljelentést tett, majd visszafestette a padot szivárványszínűre.

Csakhogy kedd reggelre a pad újra zöld-fehér lett, és ezúttal nagy betűkkel azt is felfújták a lábához: STOP LMBTQ. A második kör után Baranyi „never ending story”-nak nevezte a történetet, a rongálókat pedig „erős árja hadtestnek”.

Szerda reggelre a pad újra az lett, ami egy héttel korábban volt: egy barna, snassz pad. Annyi különbséggel, hogy az ismeretlen átfestők egy papírlapot is ragasztottak a padra, amin ez állt: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.”

Padszín-idővonal – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex
Padszín-idővonal – Illusztráció: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Sarkadi Zsolt kollégánk véleménycikke a padátfestésről itt olvasható el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!