Hárommilliós kárt okozott az Alkotás úti fasorban a Testnevelési Egyetemet építő Mészáros-cég

2023. július 13. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Zaj, kosz, elpusztított fák, helyi nőket szóban inzultáló munkások – halad a Testnevelési Egyetem építése az Alkotás úton. Egy keddi helyszíni szemle 3 milliós kárt állapított meg az Alkotás úti fasorban, a helyi alpolgármester pedig az építésvezetőt állította szőnyeg szélére a nőket érő szóbeli inzultusok miatt. A kivitelező változásokat ígért.

„A Főkert jelezte, hogy az Alkotás úti építkezéshez tartozó közterületen elkezdték a fákat gyepálni, ezért kedden helyszíni szemlét tartottunk”

– mondta a Telexnek Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Hozzátette: a kivitelező 2022 augusztusban hozzájárulást kért a közterületi vezetékcserékhez, amit kikötésekkel – a fasor megóvásának érdekében – meg is kaptak. Mint kiderült, a kivitelező ehhez képest szinte semmit sem tartott be: nem volt mechanikai favédelem, a Főkert szakembereit nem engedték az építkezési területre, hogy szakfelügyeletet tartsanak. Ennek eredményeként négy Alkotás úti fa úgy megsérült, hogy a balesetveszély elhárítása érdekében mielőbb ki kell vágni őket.

Mint Bardóczi közölte, a fasorban közel 3 millió forintos kár keletkezett, amit a helyszínen a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó ZÁÉV Zrt. képviselői elismertek, és az erről készített jegyzőkönyvet aláírták. A főváros intézkedik a kárérték megfizettetéséről, bár Bardóczi szerint míg ezt az összeget az építkezés költségeiben nagyítóval is alig lehet megtalálni, addig a város szempontjából a négy fa hiánya borzasztó eszmei és ökológiai kár.

Az ügyben megszólalt a XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere is. Mint Fonti Krisztina a közösségi oldalán írta, helyszíni bejáráson kiderült, hogy a Testnevelési Egyetem területén folyó építkezés során az Alkotás út mentén álló néhány közterületi fa súlyos sérüléseket szenvedett. Hozzátette: a kerület rendkívül szigorúan szankcionálja az ilyen eseteket, ilyenkor a fák pótlása kötelező, a hatósági eljárás is késedelem nélkül elindul.

A megrongált fák – Fotó: Fonti Krisztina / Facebook
A megrongált fák – Fotó: Fonti Krisztina / Facebook

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy beszélt az építésvezetővel is, mert bejelentést kaptak, hogy a munkások verbálisan inzultálják a környékbeli nőket, lakosokat, ráadásul az építési terület környékén nagy a zaj és a piszok. Mint Fonti Krisztina közölte, ígéretet kapott arra, hogy a kivitelező mostantól betartja a zajrendeletet, a tisztaságra is figyelni fog, valamint ha valamelyik munkásról beigazolódik, hogy inzultálja a járókelőket, azonnal elbocsájtják.

Megkerestük a kivitelező ZÁÉV Zrt.-t is, hogy hogyan ellenőrzik az alvállalkozókat, hogy ne történhessen hasonló káreset, és mikor, hova tervezik a kivágandó négy fa pótlását, amint válasz érkezik, frissítjük vele a cikket.

Már az építkezés indulásakor, 2021 elején arról számoltunk be, hogy „mindenkit kiborít Mészáros Lőrinc cégének budai építkezése”. Ebben az évben zajlott egy csörte a kivitelező ZÁÉV és a lakosok között 16 Csörsz utcai fa megmaradásával kapcsolatban, amihez végül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (a választókerület akkori országgyűlési képviselőjének) személyes közbenjárása kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!