Az Alkotmánybíróságon támadták meg az oktatási népszavazást

2023. július 13. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az oktatási népszavazás ellen, amit a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke magánszemélyként kezdeményezett márciusban – tudta meg a Telex a szakszervezettől.

Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás öt népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak, amely egyiket sem hitelesítette, a Kúria azonban felülbírálta a döntést, és két kérdést átengedett. Ezek az alábbiak:

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A Kúria döntése ellen alkotmányjogi panasszal lehetett élni, és a PSZ információi szerint a július 12-i határidőig alkotmányjogi panaszt nyújtott be valaki. Az Alkotmánybíróságnak harminc napja van elbírálni a panaszt.

Ha az Alkotmánybíróság elutasítja a panaszt, akkor felvehetik az aláírásgyűjtő íveket. Százhúsz napon belül legalább 100 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni, hogy az Országgyűlés mérlegelje a kérdésben népszavazás elrendelését. Ha 200 ezer érvényes aláírást sikerül leadni, akkor kötelező elrendelni a népszavazást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!