A Kúria átengedte a PSZ két népszavazási kérdését, 200 ezer aláírást kell összegyűjteni

2023. június 29. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

Oktatási kérdésekről országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be még márciusban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás a Nemzeti Választási Irodának (NVI). A benyújtott népszavazási kezdeményezésben öt kérdés szerepelt, amelyek közül végül egyetlenegyet sem hitelesített a bizottság. Ezután a Pedagógusok Szakszervezetének vezetői a Kúriához fordultak felülvizsgálatért, írják közleményükben, amely szerint a Kúria a korábbi döntést megváltoztatva 2023. június 28-án hitelesített két kérdést.

Ezek az alábbiak:

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A PSZ szerint a Nemzeti Választási Bizottság ezekről a kérdésekről úgy vélekedett, hogy megválaszolásukhoz a választópolgároknak nincs kellő szakmai és jogi ismeretük. A Kúria végzése szerint azonban a kérdések egyértelműek, nem tartoznak népszavazást tiltó tárgykörbe, a választópolgárt pedig „kompetensnek” kell tartani a kérdések megválaszolására.

A szakszervezet azt írja, hogy „ha minden jogi akadály elhárul, a PSZ haladéktalanul megkezdi az aláírások összegyűjtését, melyre 120 nap áll rendelkezésre”. Ahhoz, hogy a parlament kiírja a népszavazást, 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük.

A PSZ reméli, hogy az ötpontos népszavazási kezdeményezés további három kérdését is hitelesíti a Kúria. A fennmaradó három kérdések ezek:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!