125 millió forintot vont le Iványi Gáboréktól a Belügyminisztérium, a fizetéseket is csak részletekben tudják utalni

2023. július 11. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Megismételt mentességi kérelmünket elutasítva, a Belügyminisztérium júliusban is levonta a köztartozásainkat az oktatási és szociális intézményeinket megillető normatívákból. Több mint 125 millió forintot tartott vissza” – írta hétfő esti közleményében Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője.

Tavaly nyáron a Belügyminisztérium áprilisig felfüggesztette a MET köztartozásának a költségvetési támogatásból történő levonását, a közlemény szerint ezt nem hosszabbították meg.

Iványi azt írta, a szervezet akkora gondban van, hogy a júniusi fizetéseket sem tudták egy összegben kifizetni a munkatársaiknak.

„Sajnos a mai fizetésnapon ismét csak munkatársaink bérének részleges kifizetésére elegendő a most rendelkezésünkre álló összeg, mindenkinek egységesen 75000 Ft átutalásáról intézkedtünk. Bízunk benne, hogy amiként júniusban, részletekben ugyan, de most is a teljes összeget ki tudjuk fizetni mindenki számára” – írta.

Az Iványi Gábor vezette szervezet több mint félmilliárdos köztartozást görget maga előtt. A MET szerint ezt önhibájukon kívül halmozták fel, miután az állam nem tett eleget az egyházi státuszuk jogellenes elvétele miatt őket megillető kártérítés fizetési kötelezettségének. A szervezet áprilisban haladékkérelmet küldött az MVM-nek, de erre a mai napig nem kaptak választ.

„Egyre erősebben szorongatnak bennünket az állami tulajdonú közműszolgáltatók is: a szolgáltatás kikapcsolásával, kötbérrel és egyéb szankciókkal fenyegetnek” – írja friss közleményében Iványi.

De nem csak a közműszolgáltatók szorongatják a szervezetet. 2022 februárjában a NAV azzal vádolta meg az egyházat, hogy 3 milliárd forint járulékot nem fizettek be a dolgozóik után. Iványi most azt írja, a NAV-nál sikerült elérniük, hogy felfüggesszék a végrehajtási eljárást, de továbbra sem utalják vissza az ennek ellenére levont 23 millió forintot.

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. A MET később pert nyert a magyar állammal szemben ugyanazon az alapon, melyen 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el, és több más diszkriminált felekezettel együtt 2012. január 1-jével jogállásukat köteles visszaállítani. Ebben az ügyben azonban azóta sem történt előrelépés, a szervezet továbbra sem minősül egyháznak, így az egyházaknak járó kompenzációból (amit a megemelkedett gáz- és áramszámlák kifizetéséhez kaphatnak) sem részesülhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!