Hvg.hu: Ruszin-Szendi Romulusz a honvédségtől is távozott

2023. július 10. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Ruszin-Szendi Romulusz volt vezérkari főnököt június 26-án a honvédségtől is eltávolították – tudta meg a Hvg.hu. Ruszin-Szendit április végén váltották le a Honvéd Vezérkar éléről.

Korábban arról írtunk, hogy Ruszin-Szendi vezérkari felmentése azért is tűnt meglepőnek, mert nemrég még Székesfehérváron a fideszes Cser-Palkovics Andrással tárgyalt arról, hogy a város és a honvédség kapcsolatának milyen jövője van. Nem sokkal vezérkari felmentése előtt még a kormánypárti Hír TV-ben beszélt a honvédség terveiről.

A főtisztek tömeges felmentésének az alapját az az idén januári kormányrendelet teremtette meg, ami lehetővé tette, hogy a miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát egyes katonáknak azok közül, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeznek. Emögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak. Ruszin-Szendi Romulusz májusban volt 50 éves, vagyis 45 elmúlt, és az előírt 25 helyett már 28 év szolgálati ideje volt. Így vélhetően a tömeges kirúgásokat lehetővé tevő „fiatalítás” áldozata lett.

A lap szerint sokáig úgy volt, hogy az altábornagy diplomataként folytatja, és az ankarai magyar nagykövetség vezetését bízzák rá, végül „más döntés született”. Ruszin-Szendi Romulusz távozásáról a Hvg.hu még a múlt héten kérdezte a Honvédelmi Minisztériumot, és kérdéseket írtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is Ruszin-Szendi esetleges diplomáciai munkájáról, de nem kaptak választ a kérdéseikre. Mi is kérdéseket küldtünk a két minisztériumnak, ha válaszolnak, beszámolunk róla.

Az 1973-ban született Ruszin-Szendi Romuluszt még Áder János nevezte ki államfőként 2021-ben a Magyar Honvédség parancsnokának – a legfiatalabb volt ebben a beosztásban –, előtte, 2019-től 2020. március 31-ig az akkori honvédelmi miniszter titkárságvezetője, majd 2020. április 1-jétől 2021 májusáig a minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!