Erdei luxus helyett csalánrengetegtől gyógyulhat a villánykövesdi szellemhotelben urbexezve

2023. július 9. – 22:43

Erdei luxus helyett csalánrengetegtől gyógyulhat a villánykövesdi szellemhotelben urbexezve
Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepően jó állapotban van a villánykövesdi, soha át nem adott gyógyhotel, aminek most már a teljes pályázati támogatását visszakövetelik. Ez nem lesz egyszerű, hiszen a céget felszámolták. Szakértők szerint a régió turizmusához érdemben nem járulna hozzá egy ekkora szálló, viszont egyedi kínálata mégiscsak jól jött volna a villányi borvidéknek.

Az elmúlt két évtizedben sok szálláshellyel gyarapodott a villányi borvidék, jelentős részben európai uniós forrásoknak köszönhetően. Az újonnan kialakított vagy éppen bővített szállodák, panziók kapacitása is hasonló, még a legnagyobb és legismertebb borászatok is jellemzően a 20-30 közötti szobaszámmal rendelkező szálláshelyeket üzemeltetnek. Így nem is keltett nagy feltűnést, hogy tíz évvel ezelőtt egy újabb szálloda jelentkezett volna be a piacra. A Villánykövesd és Villány határába tervezett erdei gyógyhotel a borvidéken kevésbé jellemző szolgáltatáscsomaggal és érdekes helyszínnel gazdagította volna a kínálatot. A többi szálláshelytől eltérően ezt viszont sose adták át.

Először az Átlátszó foglalkozott részletes cikkben az azóta már szellemhotelként elhíresült épülettel, ami 2014-ben 782 millió forint támogatást nyert. A 2018-as cikk szerint a beruházás teljes költségének 70 százalékát pályázati forrás fedezte, míg fennmaradó részt a támogatott Geone Építőipari Kft.-nek kellett előteremtenie. A négycsillagos, 22 szobás és két tetőlakosztályos szálloda már csak internetes archívumból elérhető weboldala szerint fizio- és mozgásterápiás részleget alakítottak volna ki, és „szépészeti és bőrgyógyászati vizsgálatokkal, kezelésekkel is” várták volna a vendégeket. Na meg wellness, szauna, gyógykoktélok. A szaksajtóban még 2015 őszén megjelent cikkek is a közelgő nyitást reklámozták.

Az Átlátszó nyomozása szerint a beruházás körüli problémák első nyomai 2017 elején váltak láthatóvá. Az egyik kivitelező felszámolást kezdeményezett, mert a Geone 443 ezer forintos lejárt, nem vitatott tartozását a fizetési felszólítás ellenére sem teljesítette, de később 100 millió forintos beszállítói tartozásokra is fény derült. Azóta a beruházó céget fel is számolták.

A hatóságok nem válaszoltak

Az öt évvel ezelőtti cikkben az Átlátszó szerette volna megszólaltatni a hatóságokat, felügyeleti szerveket is, de a Magyar Államkincstár egyáltalán nem válaszolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig csak a projekt linkjét küldte el az újságnak, ahol túl sok információ nem volt. Ekkor a támogatott cég vezetője még bízott a projekt folytatásában, új befektető bevonásában. Azóta gyakorlatilag megállt az idő az erdős területen, és semmivel sem tudnánk többet, ha Hadházy Ákos nem posztolta volna ki múlt hétfőn ezt a szállodás szelfit.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megszólítva érezte magát az ügyben, és még aznap közleményt adott ki. A fideszes politikus szerint „a projekttel szemben már korábban is állapítottak meg szabálytalanságot, amely a támogatás egy részének visszafizetésével járt”, a legutóbbi eljárás eredménye alapján pedig a teljes 782 milliós támogatási összeget visszakövetelik.

A Telex is kérdéseket küldött az ügyben, többek között azt szerettük volna tudni, hogy pontosan mikor és milyen eljárások indultak a villánykövesdi hotelprojekt miatt. Egyelőre ezekre nem kaptunk választ.

Erdei luxus helyett csalán

Múlt héten mi is elmentünk megnézni a Villány táblától alig 150 méterre, de még Villánykövesd közigazgatási területén található épületet és környékét. Meglepően jó körülményeket tapasztaltunk, tényleg olyan, mintha megállt volna az idő a beruházásnál. A főútról egy kavicsos bekötőúton könnyedén megközelíthető a parkoló, aminél sokkal rosszabb állapotúakkal is találkozni – még városi viszonyok között is. Az épületen, a nyílászárókon nyilván látszik, hogy nem újak, viszont katasztrofálisnak vagy kidobandónak semmi sem tűnik. A kis kirándulást leginkább a hatalmasra nőtt csalán zavarta, ami végül is gyógynövény.

Fotók: Gűth Ervin / Telex Fotók: Gűth Ervin / Telex
Fotók: Gűth Ervin / Telex Fotók: Gűth Ervin / Telex
Fotók: Gűth Ervin / Telex

De az épületet körülvevő betonjárdához érve már egyáltalán nem zavaró az elburjánzó természet, és szinte minden hibátlan állapotnak örvend. A belső terek nemkülönben. Nehéz elhinni, hogy az elmúlt években itt nem történt semmilyen karbantartás, takarítás. Azt persze nem könnyű ránézésre megmondani, hogy valójában milyen az épület állapota, és pontosan hány százalékban készült el a beruházás.

A helyiekkel beszélgetve csak azokat a pletykákat tudták feleleveníteni, ami korábban már az Átlátszó cikkében megjelent. De konkrétumokat senki nem tudott.

Megkerestük Villánykövesd polgármesterét, de csak annyit árult el, hogy a beruházás során érdemben nem tájékoztatta őket a vállalkozó. „Az elején volt egy bemutató az egyik villányi borászatban, ott mondták el a terveiket, de a folyamatokra, az építkezésre nem volt rálátásunk. Csak mendemondákat hallottunk” – mondja Róth András Ervin. A polgármester szerint nekik csak a projekt elején volt dolguk az erdőterület átminősítésével, és aztán várták, hogy mikor lesz a településnek bevétele a szálloda iparűzési adójából. „Terveink voltak, hogy mire költjük, persze” – és azt is elmondta, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem sokat számítana egy ekkora kapacitású szálloda, mert szerinte amúgy is nagyon visszaestek a foglalások.

Ezt részben megerősítette a Villány–Siklósi Borút Egyesület elnöke is. Kovács Boglárka Dóra szerint turisztikai szempontból 2019 kiemelkedő volt, de – a Covid miatt kieső két év után – azokat a számokat 2022-ben még sikerült túlszárnyalni. „Ahogy országos szinten, úgy itt is meg-megjelennek a gazdasági környezetben történt változások hatásai. Az idei évről valid adatok majd jövőre lesznek, de a szolgáltatók tapasztalata az, hogy kicsit kevesebb az egyéni vendég és kisebb a fogyasztói kosár. A villányi nagy rendezvények alatt persze ez nem érzékelhető, ezeken a hétvégéken telítettek a szálláshelyek” – mondja.

A szakember szerint azonban jelenlegi helyzetből kár volna messzemenő következtetéseket levonni , ugyanis a turizmus rendkívül érzékeny és gyorsan változó piac. „Mivel egy ilyen szálloda egy új, speciális szegmens számára tudna szolgáltatni, ahol eleve jellemzően magasabb a költés, így értelemszerűen színesítené a borvidék szolgáltatói palettáját” – tette hozzá Kovács Boglárka Dóra.

Erre egyelőre elég kicsinek tűnik az esély, az viszont nem kizárt, hogy az urbexeseknek vonzó célpontot jelenthet a szellemhotel.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!