Hétmillióra csökkenhet Magyarország lakossága 2050-re a fideszes Németh Zsolt szerint

2023. július 8. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Fogy a magyar, ezért a kormánynak is arra kell koncentrálnia, hogy minél többen „maradjanak magyarok” vagy éppen „váljanak magyarrá” – erről beszélt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az MTI tudósítása szerint.

„Eléggé drámai mértékben fogyunk a Kárpát-medencében (…) Olyan időszak előtt állunk, amikor a magyarság létszáma itt a Kárpát-medencében úgy fog alakulni, hogy a mi életünkben belátható módon a külhoni magyarsággal együtt 8,5-9 millióan leszünk”

– mondta Németh a Rákóczi Szabadegyetem sátoraljaújhelyi panelbeszélgetésén. Hozzátette, hogy Magyarország határain belül akár hétmillióra is csökkenhet 2050-re a lakosság létszáma, ha nem változnak a tendenciák.

De rendkívül lehangolónak nevezte a határon túlról érkezett népszámlálási adatokat és demográfiai mutatókat is:

  • Erdélyben harminc év alatt 1,6 millióról 1 millióra esett be a magyarok száma;
  • Felvidéken is 20 százalékos a visszaesés;
  • Délvidéken a délszláv háborúk megtizedelték a magyarságot;
  • Kárpátalján pedig Németh szerint „nem tudjuk, mi történik”, de legalább 40 százalékos csökkenésről lehet beszélni.

Németh és beszélgetőpartnere, Potápi Árpád János államtitkár is egyetértettek abban, hogy ha a 90-es években nem jöttek volna Magyarországra a határokon túlról magyarok, ma 9 millió alatt lenne a lakosság száma a 93 ezer négyzetkilométeren.

Ezen egyelőre érdemben nem változtatott a kormány családpolitikája sem a panelbeszélgetés résztvevői szerint. Azok után pedig feltehetően nem is fog, hogy a kormány az elbaltázott államháztartás miatt megszorításokra készül a családtámogatások terén – erről itt olvashat bővebben.

Arról pedig itt írtunk részletesen, mi áll a csökkenő születési ráta hátterében – és mi kellene ahhoz, hogy növekedjen a magyar nők szülési kedve, már ha valóban erre van szükség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!