Amputálták a Koszovóban megsérült egyik magyar katona végtagját

2023. július 7. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Amputálták a Koszovóban megsérült egyik magyar katona végtagját – közölte pénteken a Honvédelmi Minisztérium.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő magyar katonákat május 29-én vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsán település polgármesteri hivatalánál. Az ott összegyűlt szerb tüntetők a korábbi választás eredménye miatt vonultak utcára, majd rátámadtak a NATO-katonákra. A koszovói helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A sérült magyar katonák egy részét a honvédség repülőgépe másnap hazaszállította Magyarországra, akkor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter összesen 27 magyar sérültről számolt be. A magyar honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, két katona állapota azonban továbbra is súlyos, őket még mindig kórházban ápolják.

„Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek. A magas szintű orvosi ellátás ellenére, a beteggel való előzetes konzultációt követően, a sérülés óta biztosított kezelések eredményeit figyelembe véve, egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség, amelyet az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végeztek el pénteken. A műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil” – áll a minisztérium közleményében.

Hozzátették: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek és Böröndi Gábor altábornagynak, a Honvéd Vezérkar főnökének egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!