Még több iskolaőrre van szükség a kormány szerint

2023. július 6. – 20:34

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a státusztörvény elfogadása után többezer pedagógus mondhat fel a közoktatásból, a kormány bővítené az iskolaőri hálózatot.

A csütörtök este közzétett kormányhatározat szerint 295 fővel szeretnék növelni az állományt. A bővítéshez 2023-ban 654,5 millió forintot, 2024-től pedig évi 1,26 milliárd forintot biztosítanak.

A rendőrség oldalán elérhető tájékoztató szerint a Pest vármegyei, illetve budapesti intézményekben dolgozó iskolaőrök a sikeres vizsga után bruttó 306 400 forintos munkabérre számíthatnak, míg a vidéki intézményekben szolgálatot teljesítők ennél valamivel kevesebb, bruttó 296 400 forintot kapnak. Emellett évi bruttó 200 ezer forintos cafetériát is ígér a rendőrség a jelentkezőknek.

Februárban 581 iskolaőr teljesített szolgálatot az országban, az állomány feltöltöttsége 85 százalékos volt akkor

közölte a Mandiner érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az iskolaőrök rendszerét 2020 nyarán szavazta meg a parlament a kormánypártok kezdeményezésére. Az év szeptemberében már működésbe is lépett a rendszer, amelynek célja az iskolai erőszak visszaszorítása volt.

A szakmai szervezetek tiltakoztak az iskolaőrség ellen, szerintük az iskolai erőszak problémáját a megelőzéssel lehetne orvosolni. A Pedagógusok Szakszervezete javasolta például, hogy az iskolákban kétszáz tanulónként alkalmazzanak legalább egy iskolapszichológust, és indokoltnak látnák a fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok számának emelését is, különösen a hátrányos helyzetű régiókban. Továbbá úgy látják, szükség lenne a gyermekvédelmi rendszer alaposabb felülvizsgálatára is.

A kormány azonban elégedett volt a rendszerrel, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már egy hónappal a rendszer működésbe lépése után azt mondta, bővíteni kell az iskolaőri rendszert, mert annál nagyobb biztonságot, hogy ott van az iskolában egy iskolaőr, aki gyakran korábbi rendőr, a kormány nem tud biztosítani.

Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult – válaszolta márciusban a rendőrség a Népszava kérdésére.

Az iskolaőri állásra jelentkezőkre a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvénynek kell megfelelni – ez büntetlen előéletet ír elő. Ezen kívül van egy belügyminisztériumi rendelet, amely pszichológiai, fizikai vizsgálatot ír elő, amelyet időközönként meg kell ismételni a már iskolaőrként dolgozók esetében is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!