Felülbírálta az ügyészség a NAV-ot egy 3,6 millió eurós gyanús ügy kezelésében

2023. július 4. – 19:57

Felülbírálta az ügyészség a NAV-ot egy 3,6 millió eurós gyanús ügy kezelésében
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal épülete az V. kerületben – Fotó: Róka László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal áprilisban elutasította az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által februárban feltárt magyar iskolai digitális projekt miatt tett feljelentést. A Fővárosi Főügyészség viszont most hatályon kívül helyezte a NAV elutasító határozatát – ez derül ki a főügyészség határozatából.

Frissítés 07. 07. 19:03-kor: A NAV cikkünk megjelenése után három nappal eljuttatott hozzánk egy közleményt, ami szerint az áprilisi döntésük nem arról szólt, hogy elutasították a feljelentést, hanem hogy a bűncselekmény gyanúja az általános nyomozó hatóság hatáskörébe tartozik.

Még februárban írtunk arról, hogy az OLAF lezárta egy magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatát, és több mint 3,6 millió euró uniós támogatás visszafizettetését javasolta. Az OLAF ugyanis több jogsértést is megállapított a közbeszerzési eljárásban: a felhívás műszaki leírását például az utolsó pillanatban módosították, és kizárták a legolcsóbb ajánlatot, így versenyelőnyt biztosítottak a nyertes vállalatnak.

Az OLAF szerint a szabálytalanságok nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a diákok tanulási tapasztalataira is hatással voltak, mivel a projekt megfelelő megvalósítása esetén ugyanannyiért jobb hardvert is lehetett volna vásárolni.

Az ügyben március elején Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő a legfőbb ügyészhez fordult, hogy folytatnak-e vizsgálatot az ügyben – mire Polt Péter elküldte azt a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodának, akik pedig továbbküldték az ügyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóság Nyomozó Főosztálya „költségvetési csalás” és más bűntett miatt rendelte el 2023. március 7-én a feljelentés kiegészítését, de április 6-án elutasította az ügyet. A NAV július 7-én kiadott közleménye szerint azért utasították el az ügyet, mert „az általános nyomozó hatóság hatáskörébe tartozó bűncselekmény gyanúja merül fel”, így az ügy átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Bűnözés Elleni Főosztályára. Ott a gazdaságvédelmi osztály április 20-án rendelt el nyomozást,

azonban immáron „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban” bűntett gyanúja miatt.

A Fővárosi Főügyészség szerint is „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban” gyanúja merülhet fel az ügyben, nem pedig „költségvetési csalásé”. A NAV viszont törvénysértést követett el azzal, hogy nem állapította meg a bűncselekmény tényállását, ezért a visszautasító határozatukat a főügyészség hatályon kívül helyezte.

A jogi hercehurcától függetlenül a Budapesti Rendőr-főkapitányság továbbra is nyomoz a gazdaságvédelmi osztályon az ügyben.

Megjegyzés: cikkünk eredetileg július 4-én „Felülbírálta az ügyészség a NAV-ot, mert lesöpörtek egy 3,6 millió eurós gyanús ügyet” címmel jelent meg, a NAV július 7-én eljuttatott közleménye alapján viszont cikkünk címét pontosítottuk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!