A NAV-hoz került a magyar iskolai digitális projekt ügye, ami miatt támogatásokat kérne vissza az OLAF

2023. március 14. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Folytat vizsgálatot abban az ügyben, hogy 3,6 millió eurós támogatást kérne vissza az OLAF egy magyar iskolai digitális projekttől?” – kérdezte a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő a legfőbb ügyésztől, miután kiderült, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta egy magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatát, és több mint 3,6 millió euró uniós támogatás visszafizettetését javasolta.

Polt erre azt válaszolta, hogy a kérdést feljelentésként értékelte, így elküldte azt a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodának, akik viszont továbbküldték azt a NAV-nak. A NAV Bűnügyi Főigazgatóság Nyomozó Főosztálya pedig költségvetési csalás és más bűntett miatt 2023. március 7-én elrendelte a feljelentés kiegészítését, aminek határideje április 7-én jár le. A beszerzett adatok alapján döntenek majd arról, hogy elrendelik a nyomozást vagy sem, válaszolta Polt Vadai kérdésére az ügyészség.hu-n elérhető dokumentum szerint.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal sajtóközleménye nem említette február végén, hogy pontosan milyen projektről van szó, csak azt írták: „Az Európai Szociális Alapból finanszírozott projekt célja az oktatási létesítmények korszerűsítése volt, miközben javította és növelte az e-tanuláshoz való hozzáférést. A projekt egyik fő eleme az általános- és középiskolák számára informatikai eszközök beszerzése, valamint a tanárok számára e-learning képzés biztosítása volt.”

Az OLAF több jogsértést is megállapított a közbeszerzési eljárás során:

a felhívás műszaki leírását például az utolsó pillanatban módosították, valamint kizárták a legolcsóbb ajánlatot, így versenyelőnyt biztosítottak a nyertes vállalatnak.

Az OLAF megállapította, hogy a szabálytalanságok nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a diákok tanulási tapasztalataira is hatással voltak, mivel a projekt megfelelő megvalósítása esetén ugyanannyiért jobb hardvert is lehetett volna vásárolni.

Az OLAF a 3,6 millió euró visszafizettetésére vonatkozó ajánlását megküldte az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!