24.hu: Orbán Ráhel azért vesz szőlőt, hogy Tiborcz biztosan jó minőségű alapanyagból dolgozzon

2023. július 3. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Lejárt a határidő, a tokaj-hegyaljai gazdák eddig élhettek elővásárlási jogukkal, hogy megakadályozzák, hogy Orbán Ráhel 94 hektárnyi földhöz jusson a régióban – írja a 24.hu. A lap több helyi önkormányzatot is megkérdezett, hogy élt-e bárki a lehetőséggel, de csak egy választ kaptak, és abból sem derült ki. Orbán Ráhelt is megkeresték, de ő sem árulta el, van-e más pályázó.

Orbánt Ráhelt 2021-ben vették földművesként nyilvántartásba, ezért vásárolhat földet. Viszont mivel budapesti lakos, a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében gazdáknak elővásárlási joga volt. Azt, hogy éljenek is ezzel a jogukkal, némileg megnehezítette, hogy az adásvételi szerződésben Orbán vállalta, hogy három banki napon belül átutalja a vételárat. Tehát ha egy helyi gazda be is szállt volna, ennyi napja volt, hogy összeszedje a megfelelő összeget.

Orbán a lap kérdéseire ezt válaszolta:

„A BDPST Group – mely cégcsoport egyik vezető tisztségviselője Orbán Ráhel – a közelmúltban megvásárolta a Patrícius Borházat, mely akvizíció kapcsán szinergiák jöhetnek létre mind a szőlőtermelés, mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

A Patrícius borgazdaság szomszédságában elterülő földeket tulajdonosa értékesíteni kívánja, amelyekre magánszemélyként az eladó felé Orbán Ráhel jelezte vételi szándékát. Mivel a földterületre elővásárlási joggal rendelkeznek más személyek/vállalkozások is, az adásvétel csak akkor jöhet létre, ha a kedvezményezett feleknek nincs vételi szándéka.

Amennyiben Orbán Ráhel szerez tulajdont, úgy az említett földterületeken a jövőben is magas szakmai színvonalú szőlőtermelés folyik tovább. Mivel a Patrícius Borház Zrt. borai kizárólag az oltalom alatt álló régióban megtermelt és felvásárolt, a borvidéki szabályozásban előírt feltételeknek mindenben eleget tevő szőlő alapanyagból készülnek, a földvásárlás eme minőségi és szakmai követelmények megtartását szolgálhatja a jövőben.”

Ezt még a határidő lejárta előtt kapták, úgyhogy a három nap letelte után is rákérdeztek, de Orbán arra már nem válaszolt. Tehát nem tudni, hogy élt-e valaki az elővásárlási jogával. A miniszterelnök lánya egyébként nemcsak azért kötődik a területhez, mert Tiborcz István cégéé a szomszédos birtok, hanem azért is, mert korábban az anyja, Lévai Anikó is vett ott földet, jóval a piaci ár alatt.

  • Lévai 1997 és 2001 között összesen 80 564 m2 termőföldet és 2478 m2 belterületi földet vásárolt Tokaj-hegyalján jóval a piaci ár alatt.
  • 1997-ben megalakult a Szárhegy Kft., ebben vásárolt később üzletrészt Lévai.
  • Az Élet és Irodalom című hetilap riportsorozatának hatására Lévai 2005-ben eladta üzletrészét, de megtartotta a földtulajdont, aminek jelentős részét bérbe adta a Szárhegy Kft.-nek. A cikksorozat nyomán parlamenti vizsgálóbizottság is felállt az Orbán család vagyonosodásának vizsgálatára.
  • A Kft. jelentős állami támogatással szőlőt telepített, ezzel a földterület értéke is jelentősen megemelkedett.
  • Az Átlátszó által szúrópróbaszerűen lekért tulajdoni lapok alapján Lévai 2009-ben adta el a földjeit Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetnek, aki a Szárhegy Kft. tulajdonosai között is megfordult. Tőle vette meg a földeket 2022-ben Kántor Andrea Erzsébet.
  • Tőle vesz most földeket Orbán Ráhel, az adásvételi szerződésen szereplő helyrajzi számok közül több egyezik azokkal, amiket korábban Lévai adott el.

A másik 60 hektárt a Tokaji Hegyközség elnökétől, Molnár Pétertől vette. Molnár is benne volt a Szárhegyben, még ügyvezető is volt. A cég 2023 elején beolvadt a Patrícius Borház Zrt.-be, amit megvett Tiborcz BDPST Groupja. Molnár a borház birtokigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!