Orbán Ráhel bevásárolna a tokaji borvidéken

2023. június 7. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincnégy hektár szőlőt vásárolhat Orbán Ráhel, Orbán Viktor legidősebb lánya a tokaji borvidéken, Sárazsadányban – írja az Átlátszó. A földeket legalább részben korábban már az édesanyja, Lévai Anikó is birtokolta, most pedig a férje, Tiborcz István tulajdonában álló cég gazdálkodik rajtuk. Hogy jutott kacifántos úton több hektárnyi szőlő az Orbán családtól az Orbán családig?

Amiről szó van: 34 hektár szőlő, legelő és gyümölcsös Tokaj-hegyalján. A 48 különböző helyrajzi számon fekvő ingatlanok összesített vételára 273 millió forint, részben Natura2000-es besorolású természetvédelmi területeken helyezkednek el.

Aki eladja: Kántor Andrea Erzsébet, a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: Szárhegy Kft.) korábbi ügyvezetője és társtulajdonosa.

Aki megvenné: Orbán Ráhel, akinek a nevében férje, Tiborcz István jár el.

Ahonnan ez kiderül: a Bodrogolaszi Közös Önkormányzati Hivatal Sárazsadányi Kirendeltsége április 24-én kifüggesztette és az interneten is közzétette azt az adásvételi szerződést, amit 2023. március 31-én kötöttek meg. A kifüggesztés levételének napja pedig június 23. lesz, ha addig senki nem él az elővásárlási jogával, a földek Orbán Ráhel tulajdonai lesznek.

Hol itt az Orbán család?

Ott, hogy az Orbán Ráhel által megvásárolni kívánt földeknek legalább egy részét korábban már az édesanyja, Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is birtokolta.

  • Lévai 1997 és 2001 között összesen 80.564 m2 termőföldet és 2478 m2 belterületi földet vásárolt Tokaj-hegyalján jóval a piaci ár alatt.
  • 1997-ben megalakult a Szárhegy Kft., ebben vásárolt később üzletrészt Lévai.
  • Az Élet és Irodalom című hetilap riportsorozatának hatására Lévai 2005-ben eladta üzletrészét, de megtartotta a földtulajdont, aminek jelentős részét bérbe adta a Szárhegy Kft.-nek. A cikksorozat nyomán parlamenti vizsgálóbizottság is felállt az Orbán család vagyonosodásának vizsgálatára.
  • A Kft. jelentős állami támogatással szőlőt telepített, ezzel a földterület értéke is jelentősen megemelkedett.
  • Az Átlátszó által szúrópróbaszerűen lekért tulajdoni lapok alapján Lévai 2009-ben adta el a földjeit Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetnek, aki a Szárhegy Kft. tulajdonosai között is megfordult. Tőle vette meg a földeket 2022-ben Kántor Andrea Erzsébet.
  • Tőle vesz most földeket Orbán Ráhel, az adásvételi szerződésen szereplő helyrajzi számok közül több egyezik azokkal, amiket korábban Lévai adott el.

Hol érnek össze a szálak?

A Szárhegy Kft.-ben Lévain és Kékessyn kívül az elmúlt húsz évben tulajdonos volt az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. és a Patricius Borház Kft. is, ami 2021-ben zrt.-vé alakult. A Szárhegy Kft. azóta a Patricius Borház Zrt.-be olvadt.

Az adásvételi szerződésből kiderül az is, hogy az Orbán Ráhál által megvásárolni kívánt területek nagy részét a Patricius Borház Zrt. bérli 2040-ig, illetve néhány terület esetén 2041-ig.

A Patricius Borház Zrt. 2023-ban tovább gyarapodott: beleolvadt az Arany Dűlők Kft., a Szárhegy Kft. és a Patricius Hotel Kft. is, melyeket korábban szintén az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdonolt.

A Patrícius Borház Zrt. egyedüli részvényese szintén az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. volt, majd 2023 márciusában a BDSPT Zrt.-hez került a cég. A BDSPT tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Ráhel férje.

Összegezve tehát: Orbán Ráhel megvásárolna 34 hektár szőlőt a tokaji borvidéken, melyeket legalább részben korábban már az édesanyja is birtokolt, most pedig a férje tulajdonában álló cég gazdálkodik ezeken – írja az Átlátszó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!