Varga Judit faék egyszerűségű kérdésekkel szólna a csalódott európaiakhoz

2023. június 30. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A leköszönő igazságügyi miniszter vezetheti a Fidesz listáját a 2024-es EP-választáson – ez pedig csak azért feltételes, mert a párt elnöksége még nem döntött róla. A miniszteri pozícióról azonban már lemondott, helyére Tuzson Bence lép (portrénk róla itt). Varga csütörtökön a Hír TV-ben adott interjút, ahol azt is megkérdezték tőle, ő döntött-e úgy, hogy inkább EU-s területen szeretne dolgozni.

„Én korábban is dolgoztam Brüsszelben, úgy gondolom, hogy mind az eddigi tapasztalatom, mind pedig a diplomáciai közegben szerzett jártasságom alkalmassá tesz arra, hogy ugyanazokat az álláspontokat ott helyben sokkal hatékonyabban tudjam képviselni, ez abszolút egyezik az én elképzeléseimmel”

– fogalmazott diplomatikusan Varga.

Azt is mondta, hogy most számára az a legfontosabb, hogy készüljön a következő feladatra, és „nem leköszönök, hanem beköszönök. Az az igazság, hogy az elmúlt öt év (…) gyakorlatilag mind egy hatalmas tapasztalatgyűjtés volt azzal a céllal, hogy ezt a nagyobb feladatot el tudjam látni, hiszen húsz év uniós tagság után 2024-ben Magyarország is szintet lép az uniós politikában” – mondta Varga.

A kollégáinak köszönetet mondott a műsorban is, „a legfontosabb, hogy Brüsszellel megállapodást kötöttünk az igazságügyi csomaggal, ez egy hatalmas feladat volt”. Beszélt arról is, hogy az áldozatsegítség országos hálózatát a vállalt határidő előtt egy évvel be tudják majd fejezni. „Az utódomnak igazából a szalagokat kell már csak átvágnia.”

Arra a kérdésre, hogy hogyan érintette őt a számos kritika, azt mondta: „Az a jó jel, ha az embert ütik, mert akkor jó helyre tapintott” – fogalmazott, majd példaként a gyermekvédelmi törvényt hozta, ami az unióból is számos kritikát kapott.

Szerinte az természetes dolog, hogy azt ütik, aki a magyar emberek érdekeiért dolgozik Brüsszelben és nemzetközi fórumokon.

Varga egyébként úgy gondolja, hogy vissza kell hozni Európába a demokráciák demokráciáját, „tehát az embereket kell megkérdezni, hogy vajon az uniós döntések, amik eddig születtek, vajon az európai emberek érdekébe történtek-e.”

Ezeket a kérdéseket a csalódott európai választóktól kell megkérdezni szerinte, amihez „faék egyszerűségű jelszavakkal kell operálni.”

„Minden országban ott maradtak például a választók, akiket cserben hagyott a Néppárt, amikor a migrációról elfelejtette őket megkérdezni, hogy nekik ez a határok nélküli Európa tetszik-e, és mivel nem maradt alternatíva, ezek a választók csalódottak”, és például olyan kérdéseket tenne fel, hogy „vajon a migrációt saját társadalma, kultúrája, Európa jövőjére nézve pozitív vagy éppen káros dolognak tartja”, vagy hogy mit gondol a háború és béke kérdéséről.

A lemondását követő ellenzéki kritikákról is kérdezték, erre azt mondta: „Ez a politika, mindenki azt csinálja, ami a feladata. Rajtam van egy narancssárga mez, ők meg egy másik focicsapatban játszanak, ezét teljesen mindegy, hogy én mit gondolok erről, őket ez nem érdekli, nekik egy céljuk van, hogy minden eszközzel üssenek, meg az az egy, hogy Brüsszelben meg dolgozzanak az ellen, amiért én dolgozom.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!