Csak akkor lehet áthelyezni a tanárokat, ha az oda- és visszautazásuk három órába belefér

2023. június 29. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Némileg enyhítették a pedagógusok státusztörvényének javaslatában az áthelyezésekre vonatkozó részt, írta a Hvg.hu.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti tagjai az javasolták, hogy egy tanárt egy járáson belü a belegyezése nélkül akkor lehet a félév végéig más iskolába átirányítani, „ha az új feladatellátási hely és a lakóhely között − tömegközlekedési eszközzel − történő oda- és visszautazás ideje naponta a három órát nem haladja meg”, és ha kollégái között nem akadt önként jelentkező.

Az a javaslatból nem derült ki, hogy a három órát átszállási időkkel együtt kell-e érteni, vagy csak a tényleges utazásra vonatkozik.

A jogszabály máshol is módosul, ami szerint a pedagógiai szakmai kérdésekről nem kell a szakszervezetekkel tárgyalni, azok csak munkaügyekben és szociális ügyekben lehetnek csak partnerek.

A státusztörvényről jövő hét kedden szavaz majd a Parlament. A törvényjavaslat a pedagógusok és diákok körében a bosszútörvény nevet kapta, mert a kritikusok szerint a kormányt a közalkalmazotti jogviszony megvonásával, a sztrájkot ellehetetlenítő intézkedésekkel, a véleménynyilvánítás tilalmával csak a bosszú szándéka vezérli.

A törvényjavaslatnak több vitatott pontja van, ezek közül az egyik a fentebb említett átvezénylés, de szerepel benne olyan pont is, hogy a tanév július 15-ig meghosszabítható, ha előre nem látható és el nem hárítható okból az oktatás nem biztosítható, de a munkaidőkeret elszámolása és a helyettesítés rendszere is problémás ügyként merült fel. A törvényjavaslatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!