Magyar Nemzet: Varga Judit lesz a Fidesz európai parlamenti listavezetője jövőre

2023. június 27. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi miniszter fogja vezetni a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját 2024-ben, értesült a Magyar Nemzet. A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Varga Judit aktív szerepet fog vállalni az európai kampányban, és a konzervatív erők megerősödéséért fog dolgozni. A lap szerint Varga már többször kinyilvánította, hogy jobboldali fordulatot vár a jövő évi EP-választásoktól.

A 2019-es EP-választáson is igazságügyi minisztert küldött listavezetőnek Orbán Viktor Brüsszelbe, akkor Trócsányi László vezette a Fidesz–KDNP listáját. Ő 2014 és 2019 volt az Orbán-kormány igazságügyi minisztere, őt Varga Judit váltotta a székben. Trócsányi azóta is európai parlamenti képviselőként dolgozik, az Alkotmányügyi Bizottság tagja, és a Külügyi Bizottság póttagja.

Életrajza szerint Varga Judit 2009-től kilenc éven át dolgozott az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként, tagja volt Áder János volt köztársasági elnök korábbi uniós stábjának, 2018-ban jött haza, és a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára lett, 2019 júliusában nevezték ki igazságügyi miniszternek.

Ha valóban Varga lesz a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetője, Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivőt pedig tényleg jelöli a kormánypárt főpolgármesternek jövőre, ahogy arról a hírek felröppentek, akkor Novák Katalin köztársasági elnökkel együtt három fontos pozícióba is nő kerülhet ki az Orbán-kormányból.

Varga Judit neve már többször is előkerült az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének, a Schadl–Völner-pernek a bírósági meghallgatásán, de az igazságügyi minisztert eddig még nem idézte be tanúként a bíróság. A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Korábban a Telex kérdésére a miniszter elismerte, egyszer vagy kétszer találkozott Schadl Györggyel és Völner Pállal, de mindig vele volt a kabinetfőnöke is. Varga Judit az államtitkára titkos megfigyeléséről nem tudott, azt pedig nem akarja minősíteni, hogy Völner szerint az 50-es éveket idézi az eljárás. Arra is rákérdeztünk az igazságügyi miniszternél, hogy lehetnek-e rá nézve terhelő sms-ek Völner telefonjában. Az erről készült videót itt tudja visszanézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!