Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn

2023. június 27. – 13:36

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban állt termelésbe az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, mostanra pedig már a harmadiknak is nekiláttak Nyékpuszta mezőn – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A békés vármegyei Nyékpuszta mező kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus-projektet a kormány 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánította. Az első kutat idén februárban állították üzembe, abból mostanáig mintegy 15 millió köbméter földgázt és nagyjából tizedannyi kondenzátumot termeltek ki. A becslések szerint a már felszínre hozott mennyiségeknek akár a tízszerese is hozzáférhető lehet az első kútból.

A második kút fúrását a 4500 méteres kúttalpmélység (talajszinttől mért mélység) elérése után a múlt héten fejezték be, a termelésbe várhatóan 2023 őszén kapcsolódik majd be. Azóta pedig elkezdődött a harmadik kút fúrása is. A megcélzott 4200 méteres mélységet kb. két hónap alatt érhetik majd el, írja a minisztérium.

Mint írtuk korábban, a beruházásnál sok a kétely és az aggasztó körülmény. A hazai nem hagyományos gázkészlet kitermelésébe már egyszer beletört a nagy cégek bicskája, a módszer drága és olyan környezetterheléssel jár, hogy több uniós országban betiltották. A projekt kiemelt beruházássá nyilvánításával a kormány gondoskodott róla, hogy ennek ellenére villámtempóban meglegyen az összes engedély.

A hazai szükségletek megsegítésére a Mol is elkezdett mozgolódni, és megnyitotta a vecsési mini-Dallast, azaz a legújabb hazai olajkutat, amiről helyszíni riportunkban is beszámoltunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!