Hamarosan a magyar termelők is megkaphatják a 16 millió eurónyi uniós támogatást

2023. június 27. – 11:33

Másolás

Vágólapra másolva

A tagállamok hétfőn jóváhagyták az ukrán gabonaimport miatt kárt szenvedett gazdáknak járó pénzügyi kompenzációt. A 100 millió eurós támogatási csomagot Magyarországon kívül Bulgáriának, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának ítélték meg, ebből a magyar gazdáknak 16 millió eurónyi kompenzáció jut, ami heteken belül meg is érkezhet – írja a Népszava.

A döntést azután hozták meg, hogy Magyarország az Ukrajnával szomszédos országok közül utolsóként megszüntette az Ukrajnából származó bizonyos agrártermékekre kivetett egyoldalú importtilalmat.

Az ukrán gabonaimportról és a kialakult helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben. Bár a cél az volt, hogy az ukrán termékek Európán keresztül jussanak el a célországokba, a szállítmányok nagy része megrekedt a kelet- és közép-európai országokban, ezzel jelentősen megkárosítva a helyi termelőket. Április elején Lengyelország és Magyarország is bejelentette, hogy ideiglenesen, június 30-ig megtiltja több, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termék importálását, amihez később Szlovákia, Bulgária és Románia is csatlakozott. Április végén viszont Magyarország sem ellenezte, hogy meghosszabbítsák a vámmentes ukrán gabonaimportot. Az Európai Bizottság májusban ajánlotta fel, hogy ha az érintett tagállamok feloldják a behozatali tilalmat, 100 millió eurós pénzügyi segítséget kaphatnak és szeptemberig korlátozhatják a megadott agrártermékek importját.

Ráadásul az uniós támogatást nemzeti forrásaikból is kiegészíthetik az uniós transzfer 200 százalékának megfelelő összeghatárig, ami Magyarország esetében további 32 millió eurót jelentene – írja a Népszava.

Az Európai Bizottság hétfőn azt is javasolta, hogy a maradék 22 ország termelői is részesüljenek támogatásban összesen 330 millió euró értékben. Ezzel ki is merülne a rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott mezőgazdasági tartalékalap. Ezt a javaslatot az EU27-eknek is jóvá kell hagyniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!