24.hu: Schadl György a felszámolói iparhoz és több kormánytaghoz is több szálon kötődhetett

2023. június 26. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Különös körülmények között megalakult felszámoló cég is működik abban az irodaházban, ami a korrupciós botrány kirobbanása előtt Schadl György tulajdonában is állt, derül ki a 24.hu cikkéből. A lap szerint a Red Carpet Kft. tulajdonában áll az az irodaház a XII. kerületi Városmajor utcában, ami több önálló bírósági végrehajtó székhelye, többek között olyanoké is, amelyek a Völner–Schadl-ügyben elismerték bűnösségüket, és működik ott egy olyan felszámoló cég is, ami az állami pályázati leadási határidő napján jött létre.

A lap a cégbírósági adatok alapján azt írja, hogy a ProTrust Reorganizáció Felszámoló és Befektetési Kft. ügyvezetője Csorba Gábor László, aki „régi motorosnak számít a felszámolói piacon”, jelenleg is több társaságban érintett ügyvezetőként vagy felszámolóbiztosként.

A lap gyűjtése szerint egyébként több olyan cég is érdekes körülmények között jött létre, amelyik fideszes politikus vagy más kormányközeli szereplő érdekeltségébe tartozik, ilyen például

  • egy Papcsák Ferenc résztulajdonában álló cég, és nyert egy olyan társaság is, amelynek Tasnádi László volt belügyi államtitkár a közvetett tulajdonosa;
  • egy Seszták Miklós volt fejlesztési miniszterhez köthető cég;
  • és belépett a felszámolói szektorba Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos birodalmának több szereplője is

– írja a lap.

Korábban a Telexen is írtunk arról, hogy egy állami megbízásokkal foglalkozó felszámolóbiztos, Koller Mihály Dávid is benne volt Schadl György, a végrehajtói kar volt elnökének bűvkörében. Koller az állami felszámoló cég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa volt 2018-ig – ezt a társaságot 2012-ben hozta létre a kormány azért, hogy stratégiailag kiemelten fontos gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásait végezze el. Koller kezelte például a bedőlt Quaestor-cégcsoport felszámolását, 2018-ban azonban távozott az állami cégtől, azóta pedig saját cégével kap felszámolói megbízásokat és más feladatokat is a NER legbelsőbb köreiből. A 24.hu korábban kereste Koller Mihály Dávidot is az üggyel kapcsolatban, de nem nyilatkozott.

Tavaly számoltunk be arról, hogy Koller cége nyert a legutóbbi cégfelszámolói pályázaton, a felszámolóbiztos pedig szoros kapcsolatot tart fenn Mészáros Lőrinccel, az ingatlanbefektetésekben utazó Jellinek Dániellel, sőt, a Direkt36 cikke szerint Orbán Viktor családjával is. 2021 februárjában vett meg Koller egy 9 ezer négyzetméteres földet Orbán apjától, id. Orbán Győzőtől az Orbán-bánya közelében – a terület pedig annak a Multi Shoot Zrt.-nek a telephelye, amire a miniszterelnök öccse, Orbán Áron többször is sajátjaként hivatkozott a Direkt36 szerint.

A Schadl–Völner-ügy legutóbbi fejleménye, hogy múlt kedden meghallgatták a „koronatanúnak” nevezett F. Vivient, Schadl György bizalmasát a bíróságon. F. Vivien nagyjából tíz évet dolgozott a végrehajtói kar elnöke mellett, de korábban mindent borított az ügyészségnek, ezért nem vádlott, hanem tanú a perben. Állítása szerint Schadl egyre többet kért a pénzért kinevezett végrehajtók irodáinak osztalékaiból, azokból pedig Völner Pál akkori államtitkárnak adott tovább – egyes esetekben fehér, jelöletlen borítékokban. A vallomásról bővebben itt olvashat, a Schadl–Völner-ügyben írt összes cikkünket pedig ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!