A napi többszöri tűszúrást kiváltó eljárással kezelik a cukorbetegeket a Semmelweis Egyetemen

2023. június 21. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelésének egyszerűsítését célozza egy új terápia, ami azontúl, hogy a napi többszöri tűszúrást és vércukormérést kiváltja, jóval kevesebb mellékhatással jár, mint az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés - írja Semmelweis Egyetem a náluk is sikerrel alkalmazott, TB által támogatott terápiáról.

Az injekciót, ami egy korszerű bázisinzulinból és egy, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt nem inzulin típusú hatóanyagból áll, naponta egyszer kell beadni. Ezzel megszűnik a napi többszöri vércukormérés – elegendő hetente egy-két alkalommal végezni. Fontos, hogy ennek a terápiának a hagyományos inzulinkezelésnél jóval kevesebb mellékhatása van.

„Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, s előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap”

– mondta dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa. Kempler szerint ettől a beteg kevésbé hízik, illetve kevesebb a vércukoreséssel járó epizód is. Ezentúl az egyik ilyen készítmény szív- és vesevédő hatással is rendelkezik, ami egyébként a diabétesz leggyakoribb szövődményei. A kezelés annyiban tér el, hogy „beállítása” a megszokott negyedévesnél eleinte gyakoribb ellenőrzéssel jár.

A módszert elsőként a békéscsabai kórház endokrinológia osztályán dolgozták ki, akik egyéves eredményeiket tavaly év végén tették közzé egy nemzetközi szaklapban. A kezelés ilyen mértékű egyszerűsítésére sehol nem volt példa, a módszer az Amerikai Diabétesz Társaság 2023-as ajánlásai közé is bekerült.

Magyarországon vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15 százalékát, tehát közel 1,5 millió embert is érinthetnek. A cukorbetegek 90 százalékát a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!