Gálvölgyi-ügy: megugrott májusban a közvetlen életveszélyként regisztrált mentős esetek száma

2023. június 19. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző hónapokhoz képest harmadával több esetet regisztráltak a mentésirányítók P1-es, azaz közvetlen életveszélyes esetként, írja a 444.hu az Országos Mentőszolgálat adatai alapján.

Az adatokat Hadházy Ákos kérte ki, ez alapján pedig az látszik, hogy az ingadozás mértéke összességében májusban nem volt rendkívüli: több mint 107 ezer esetet regisztráltak a mentésirányítók összesen, ami nagyjából a márciusi esetszámnak felel meg.

A P1-es esetek száma viszont a téli-tavaszi 11-13 ezres átlag helyett közel 17 ezerre nőtt. Igaz, a P2-es (súlyos, de nem életveszélyes) és a P3-as (enyhébb) esetek száma nem ugrott meg ehhez képest, ahogyan az egyéb eseteknél sem regisztráltak nagyobb változást.

Az Országos Mentőszolgálat által közölt adatok – Forrás: Hadházy Ákos / Facebook
Az Országos Mentőszolgálat által közölt adatok – Forrás: Hadházy Ákos / Facebook

Hadházy azután kérte ki az adatokat az Országos Mentőszolgálattól, hogy országos vihart kavart Gálvölgyi János május eleji esete. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészhez még 50 perc után sem érkezett ki a mentőautó, miközben légzési nehézségekkel küzdött, és csak gyerekein múlt, hogy még időben bekerült a kórházba, ahol súlyos állapotban került az intenzívre.

Gálvölgyi azóta már jobban van, olyannyira, hogy pénteken színpadra is lépett Pintér Béla társulatával a Marshal Fifty-Six címszerepében. Azóta viszont kiderült, hogy a színművész esete sajnos nem egyedi: Budapesten a P2-es, azaz súlyos esetek alig egynegyedében ér ki 15 perc alatt a mentő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!