42 millió forintos óradíjat javasol a tanároknak egy elbaltázott fideszes módosító javaslat

2023. június 18. – 18:24

42 millió forintos óradíjat javasol a tanároknak egy elbaltázott fideszes módosító javaslat
Dunai Mónika fideszes országgyűlési képviselő a státusztörvény június 16-i parlamenti vitáján – Fotó: Huszti István/Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Negyvenkétmillió forintos óradíjat határozna meg a legalacsonyabb illetménnyel rendelkező pedagógusoknak is az a rosszul megfogalmazott fideszes módosító javaslat, amit a sokat vitatott státusztörvényhez nyújtottak be – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) portálja, a Ne dolgozz ingyen!

A módosító indítványt (.pdf) a fideszes Dunai Mónika, Kállai Mária, Pósán László és Nagy Csaba nyújtotta be. Ennek 5. pontja tartalmazza a hibát. A dolog lényege, hogy az óradíjat eddig úgy számolták ki, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó mértékét (eddig 22 óra) megszorozták 4,33-mal, majd az így kapott számmal, 95,26-tal osztották el az illetmény összegét.

A fideszes javaslatban azonban összekevertek valamit, és ott nem osztás, hanem szorzás van a végén:

„Törvényjavaslat érintett rendelkezése: 103. § (6) bekezdés a) pont
Módosítás jellege: módosítás
(6) A (4) és (5) bekezdés szerinti egy órára járó óradíj megállapításához a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló havi illetményét
a) pedagógus esetén az általa betöltött munkakörre az 1. mellékletben meghatározott [legalacsonyabb] óraszám, többes munkakör betöltése esetén a munkakörökhöz tartozó óraszámok átlaga, 4,33-mal történő szorzataként kell meghatározni.”

Ennek számolt utána a PDSZ. A kormánypárt pénteki javaslata 24 órára emelte a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt (ez nem a teljes munkaidő, a tanároknak ezen felül egyéb feladataik is vannak, így átlagos munkaterhelésük jelentősen meghaladta már eddig is a heti 40 órát).

Ennek megfelelően tehát ha a Pedagógus I. fokozathoz tartozó legalacsonyabb illetményt, a havi 410 000 forintot vesszük alapul, és a javaslat alapján ezt megszorozzuk 24x4,33-mal, azaz 103,92-vel, akkor egy órára számolva 42 607 200 forint, azaz negyvenkétmillió-hatszázhétezer-kettőszáz forint óradíjat kapunk.

„Tanakodtunk, hogy szóljunk-e, de végül úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk hamis illúzióban ringatni magunkat, mert a korrekcióra úgyis még az első Mészáros Lőrinc-i léptékű átalánydíj kifizetése előtt sor kerülne” – írják a szakszervezeti oldalon.

A státusztörvényről – és arról, miért kapta a bosszútörvény elnevezést a törvényt ellenzőktől – itt olvashat bővebben. Legutóbb pénteken a Kossuth téren tüntettek a törvény ellen párhuzamosan az elfogadásáról szóló parlamenti vitával, ami végül 18 órán keresztül tartott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!