Körülbelül 20 ezer magyarországi apa kap gyest vagy gyedet

2023. június 18. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány apák napja alkalmából a családtámogatási rendszeréről adott tájékoztatást a kormany.hu-n, és ebből kiderült, hogy a szülők közül egyre több apa is kap valamilyen gyermekgondozási pótlékot.

Azt írták, hogy 2022-ben több mint 118 ezer szülő részesült a gyermekgondozási díj (gyed) extra valamely kedvezményében, és a gyed és vagy a gyermekgondozási segély (gyes) folyósítása mellett csaknem 65 ezer szülő végzett keresőtevékenységet. Ebből körülbelül 30 százalék férfi volt.

A tájékoztatásban szerepelt, hogy az édesapák is igényelhetik a családi pótlékot, a gyedet, a gyed extrát, a gyest és a gyermeknevelési támogatást is, és ők is dolgozhatnak időkorlátozás nélkül a gyerek féléves korától a gyed és a gyes folyósítása mellett.

„A kutatások is megerősítik, hogy az apák egyre aktívabb szerepet töltenek be a gyereknevelésben és a kisgyermekek ellátásában. A KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) felmérése szerint ma már nagyjából a kisgyermekes apák háromnegyedére jellemző ez a hozzáállás. Ugyancsak a kutatás szerint a szülések 60 százaléka apás szülés, és ezekben az esetekben az édesanyák általánosságban pozitívabb szülésélményről számolnak be” – áll a közleményben.

A Telexen ebben a cikkben írtunk arról, hogy milyen ma gyereket nevelni és milyen apának lenni Magyarországon. Ebben a cikkben pedig olyan apákat mutattunk be, akik gyedesként hónapokat töltöttek együtt a kisgyermekükkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!