Véletlenül pont a sógort hívta meg a pécsi önkormányzati cég előző vezetése egy pályázatra. Hát, nem megnyerte?

2023. június 16. – 11:00

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Pécsi Vagyonhasznosító kommunikációs vezetőjének sógora nyert egy pályázaton, amire csupa ismerős arcot hívtak meg. Az önkormányzati cég volt ügyvezetőjét ebben az ügyben és egy informatikai beszerzés miatt is hűtlen kezeléssel vádolják.

Folytatódott az önkormányzati tulajdonú Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) volt vezetője ellen indított pótmagánvádas eljárás a Pécsi Járásbíróságon csütörtökön. Az egykori cégvezetőt – ebben az ügyében – hűtlen kezeléssel vádolják: egy furcsa szoftverbeszerzés, valamint egy marketingkommunikációról szóló keretszerződés tárgyalását vonták egybe.

A korábbi tárgyalási napokon már kiderült, hogy az új cégvezetés által megbízott informatikai vállalkozás fele annyiért megvalósította azokat a fejlesztéseket, amiket az előzőnek egyáltalán nem sikerült, mégis kifizették. Korábban pedig a kommunikációs szerződés felelősét és az ügy egyik kulcsfiguráját, a volt vezérigazgató párját azért nem sikerült meghallgatni, mert életvitelszerűen Dubajban tartózkodik és ott nem működik a Skype.

A negyedik tárgyalási napon elsőként a marketingkommunikációs stratégiaalkotással megbízott budapesti cég többségi tulajdonosát, ügyvezetőjét hallgatta meg a bíróság. A tanú előadta, hogy a PVH volt vezérét egy korábbi munkahelyén keresztül ismerte meg, ekkor cseréltek elérhetőséget és csak később derült ki, hogy a feleségének a testvére pont ennél a pécsi cégnél dolgozik, aki egyébként a cégvezető párja. Feladatként az önkormányzati cég imázsának javítását kapták, és úgy látja, „értékhatár alatti, meghívásos beszerzésben” szabályosan választották ki őket. A vád kérdéseiből kiderült – és ezt a tanú is elismerte –, hogy az ajánlattételre felkért másik két vállalkozás tulajdonosait is személyesen ismerte. Állítása szerint erről a körülményről csak később szerzett tudomást. A tanú egyébként alapvetően úgy látja:

„az az okés, ha ismeretségi körből hívják meg a cégeket és nem az internetről vadásszák”.

Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a legkedvezőbb ajánlat benyújtóiként végül miért egy magasabb, a volt munkahelye által benyújtott ajánlattal megegyező összegre kötöttek szerződést. A vállalkozó szerint ők rendben teljesítették a vállalt stratégiaalkotási feladatokat, de részletekre már nem emlékezett. A heti egyeztetésekről szóló teljesítési igazolásokon végig pécsi helyszín szerepelt, azonban gyakran online, Skype-meetingeken egyeztettek a sógornőjével, vagyis az önkormányzati cég kommunikációs vezetőjével.

A védelem kérdésére már fel tudott idézni néhány gondolatot a stratégiából: leírták például, hogy hogyan lehet elindulni az imázsváltás útján.

Ezután a bíróság már a Pécsi Vagyonhasznosító jelenlegi vezetője idején megbízott informatikai vállalkozás képviselőjét hallgatta meg. A cégnek és a vagyonhasznosítónak valamint jogelődjeinek több évtizedes együttműködése volt, és 2017-ben is ők adták a legkedvezőbb ajánlatot egy új vállalatirányítási, számlázási, ingatlannyilvántartási rendszer kifejlesztésre. A NAV-kompatibilis online számlázó ekkor már működött, ezt azonnal be lehetett volna vezetni az önkormányzati cégnél. Ez 2017 végén meg is valósulhatott volna, de mivel az ígéretek ellenére nem volt aláírt szerződésük, így mégsem vezették be. Ezután már az új cégvezetés kereste meg a vállalkozást, akik gyakorlatilag majdnem ugyanazokat az igényeket fogalmazták meg, mint elődjeik évekkel korábban. Azóta ezek megvalósultak és a szerződéskötés óta folyamatosan a felhasználói igényekhez igazítják a fejlesztéseket.

Ezután az önkormányzati cég több volt és jelenlegi dolgozóját meghallgatták, akik megerősítették, hogy az előző cégvezetés idején megrendelt és kifizetett szoftvert lényegében nem tudták hasznosítani a munkájuk során. Sőt volt, aki nem is tudott róla, csak hallomásból értesült az esetleges funkciókról, amik megkönnyíthették volna a mindennapi munkát. A Pécsi Vagyonhasznosító egyik korábbi felsővezetője elmondta, hogy lényegében nem volt rálátása a marketinges szerződésre, a megbízott céggel a kommunikációs vezetőn keresztül tartotta a kapcsolatot. Az elkészített stratégiát pedig csak az új ügyvezető mutatta meg neki.

A tárgyalás szeptemberben folytatódik.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!