Egy új cég a feléből megvalósította azt, ami az előzőnek egyáltalán nem sikerült Pécsen

2023. április 20. – 19:06

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A megrendelt, kifizetett informatikai rendszer nem működött, ezért tizenhárom elszigetelten működő szoftvert kellett az új vezetésnek egy teljesen újra cserélnie a Pécsi Vagyonhasznosítónál – mondta a cég új gazdasági vezetője a hűtlen kezeléssel vádolt, korábbi vezérigazgató ellen indított per tárgyalásán a Pécsi Járásbíróságon. A vád szerint hasztalan szoftvereket és értéktelen kommunikációs stratégiákat vásárolt a pécsi önkormányzati cég, de az érintett vállalkozások tagadják ezt.

Összetett tanácsadási, stratégiaalkotási feladatokra szerződtek, de a szerződés kidolgozásának a részleteire már nem emlékezett a Pécsi Járásbíróságon annak a cégnek az egykori ügyvezetője, amit a Pécsi Vagyonhasznosító előző vezetése bízott meg. A budapesti vállalkozó úgy látja, hogy a teljesítés és a számlázás is rendben zajlott egészen az új vezetés érkezéséig.

A 2019-es önkormányzati választások után a frissen megválasztott ellenzéki városvezetés az önkormányzati cégeknél, intézményeknél átvilágításokat kezdeményezett. Tucatnyi feljelentés született a fideszes városvezetéshez és a cégvezetőkhöz kapcsolódó ügyek miatt, de sok esetben a nyomozóhatóságok nem láttak problémát, így a hatóságok részéről vádemelés sem történt. Azonban az átvilágítások eredményeit felhasználva több pótmagánvádas eljárás indult, így a Pécsi Vagyonhasznosító volt vezérigazgatója ellen is. Egy gyanús szoftverbeszerzést és egy marketingkommunikációs szerződés tárgyalását egybevonták.

A korábbi tárgyalási napokon a vádlott írásbeli vallomását olvasta csak fel a bíróság, kérdésekre nem kívánt válaszolni. Szerinte a cégnél minden jogszerűen és szabályszerűen történt. Ugyanakkor a volt alkalmazottak vallomásából egy másfajta kép rajzolódott ki: ésszerűtlen és indokolatlan költésekről, furcsa döntésekről meséltek az egykori munkatársak. A marketingkommunikációs szerződés felelősét, a PVH volt kommunikációs vezetőjét nem tudta meghallgatni a bíróság, mert Dubajba költözött és ott nincs Skype.

A harmadik tárgyalási napon a Pécsi Járásbíróság a Pécsi Vagyonhasznosítóval szerződő marketinges vállalkozás egykori ügyvezetőjét, társtulajdonosát hallgatta meg tanúként. Ő azt mondta, az önkormányzati cég titkárságáról keresték meg őket, hogy adjanak be ajánlatot.

Szerinte a munkájuk 2019-ben szépen haladt, de az új vezetés érkezésével „romba döntötték”. Bár a vád kérdéseire pontosan már nem tudta megfogalmazni, hogy milyen feladatokat láttak el, hol találkoztak a PVH képviselőivel és pontosan kik voltak ezeken a találkozókon jelen. Elmondta, hogy a munkát közösen végezték, de elsősorban üzlettársa volt a kapcsolattartó. Azt is elmondta, hogy az üzlettársának a felesége a Pécsi Vagyonhasznosító volt kommunikációs vezetőjének a testvére, de arra már nem emlékezett, hogy erről a körülményről mikor szerzett tudomást.

A feladataikról azt mondta, elsősorban imázsépítés volt a dolguk, el szerették volna tüntetni a köztudatból a „holding” szót (megjegyzés: a céget három évvel korábban nevezték át). Másik példaként hozzátette, hogy egy 10 ezer fő részvételével zajló gyereknap megszervezésének a stratégiáját is ők készítették el. És a PVH partnereinek (üzleti ingatlanok bérlői) szervezett vacsorának a koncepcióját is ők alkották meg.

A vád kérdésére, hogy pontosan mi volt az az innováció, hozzáadott érték, amit az önkormányzati cég működésébe tettek, először azt mondta, hogy „magunkat”.

Ezután már zavartan válaszolt, és inkább már nem is emlékezett a részletekre. Azt is elmondta, hogy a kérdéses időszak végén már nem ő volt a cég ügyvezetője, ezért ekkor már nem is látott rá a napi működésre.

A másik két tanú a PVH jelenlegi alkalmazottja, akik megerősítették a korábbi tárgyalási napokon már elhangzott információkat. Az egykori műszaki csoportvezető, jelenleg ingatlanhasznosítási osztályvezető elmondta, hogy több egyeztetés után elkezdtek dolgozni egy céggel – akik egy szabályosan lebonyolított beszerzési folyamat nyertesei voltak – a vállalatirányítási, ingatlangazdálkodási rendszer cseréjén, de végül nem velük kötött szerződést az előző vezérigazgató. Ezután már nem vonták be a fejlesztési folyamatokba, és lényegében nem is tudott semmit a készülő programról. Jelenleg egy új ingatlangazdálkodási rendszer bevezetése, az adatok naprakészen tartása, és a már meglévő ügyviteli rendszerbe integrálása zajlik, ebben is tevékenyen részt vesz.

A harmadik megjelent tanú a PVH gazdasági vezetője, közgazdász, aki 2020 nyarán érkezett a céghez. Ekkor térképezte fel a vállalat informatikai rendszereit és nagyon korszerűtlen állapotokat talált. Összesen 13 szigetszerűen működő rendszer volt használatban az önkormányzati cégnél, ráadásul DOS-alapú. Másoktól, elsősorban az informatikai vezetőtől értesült, hogy

van ugyan egy megrendelt és kifizetett új rendszer, ami lényegében nem alkalmas a használatra,

és van egy ügyviteli, számlázási szoftver is, ami egy másik cégtől származik.

Kiderült, hogy sokkal több értelme van egy teljesen új vállalatirányítási rendszer kiépítésének, mint az előzők foltozásának. A gazdasági vezető szerint az új rendszer bevezetésével azt a céget bízták meg, amelyik már 2017-ben is a legjobb ajánlatot adta. Az ügyviteli, könyvelési modulokat a szerződéskötés után azonnal tudták használni, míg a többi fejlesztés bevezetése ütemezetten zajlik. Úgy látja, hogy a jelenlegi cég a feléből megvalósította azt, amit az előző a duplájából sem tudott.

A tárgyalás júniusban folytatódik.

A cikk szerzője Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!