Lezárta a rendőrség a Borkai Zsolt körül hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával indult ügyeket

2023. június 13. – 14:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt az eljárást, amit többek között Hadházy Ákos feljelentése nyomán folytatott nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot Hadházy Ákos a Telexnek is elküldte.

A feljelentés alapján azt vizsgálták, hogy történt-e bűncselekmény akkor, amikor a győri önkormányzat volt ügyvédje elkezdte felvásárolni a győri Audi-gyár közelében lévő földeket, amiket aztán Borkai Zsolt vezetése alatt az önkormányzat szántóból ipari fejlesztési területté alakított. Az NNI megállapítása szerint jogszerű volt az az értékesítés, amely során az önkormányzat az elővásárlási jogáról lemondva eladta tulajdonrészét az ügyvéd cégének.

A határozatban szerepel az is, hogy az ügylet lezárása után Borkai Zsolt fia állást kapott az ügyvéd egyik cégénél, itt az NNI vizsgálta azt is, hogy történt-e bűncselekmény, de azt állapították meg, hogy annak ellenére, hogy a volt polgármester fia havi egymilliós fizetést vett fel a gazdasági tevékenységet nem folytató cégtől, a vállalkozás az alapítótól kapott kölcsönt és az eszközállománya értékesítéséből származó bevételeket élte fel, ezért nem lehet hűtlen kezelésről beszélni. Ez a cég ugyan egy fillér hasznot sem termelt, Borkai fia havi egymilliós fizetést kapott az ügyvéd érdekeltségéből.

Azt a rendőrség is elismerte, hogy a cég gazdasági tevékenységet nem folytatott, ám a vállalkozás az alapítótól kapott kölcsönt és az eszközállománya értékesítéséből származó bevételeket élte fel, ezért a rendőrség szerint nem lehet hűtlen kezelésről beszélni. Borkai Ádám cégéről és annak tevékenységéről ebben a cikkben írtunk részleteket.

A határozat egy másik pontján azt is megállapította, hogy a Borkai család „valamennyi tagjának a legális jövedelme fedezte a vagyongyarapodást”.

Borkai Zsolt, Győr volt polgármestere azután mondott le 2019 őszén, hogy az adriai szexpartijáról fotók és videók kerültek nyilvánosságra. A fideszes politikus barátaival, ismert győri ügyvédekkel, vállalkozókkal prostituáltakat bérelt a jachtos nyaraláson. A botrány óta az ATV Heti Napló című műsorának adott először hosszabb interjút, erről szóló cikkünket itt tudja újra elolvasni. Borkait június elején elnöknek választotta a Győri Atlétikai Club (GYAC), a Telex pedig arról is kérdezte, indulna-e 2024-ben a polgármesterségért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!