Végelszámolják a Borkai Zsolt fiának havi egymilliót fizető céget

2021. január 12. – 07:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem volt szükség a kifizetőhelyre.

Borkai Zsolt korábbi győri polgármester és volt olimpiai bajnok tornász a 2019. őszi önkormányzati választás előtt nem sokkal egy jachtos orgia felvételeivel került kínos helyzetbe. A politikus elindulhatott a győri választáson, azt megnyerte, majd lemondott. A rövid videórészleteken látható „házibuli” (Szájer József nyelvújító kifejezésével) korrupciós szempontból azért volt kellemetlen, mert a város gazdálkodásának haszonhúzói is látszottak rajtuk.

Az Mfor.hu frissen megjelentetett cikke most egy mellékszál utózöngéit tárja fel. Az akkori események közben derült ki, hogy Borkai Zsolt fia, Borkai Ádám havi egymillió forintot kap ügyvezetőként egy ingatlanokkal foglalkozó cégtől, az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft.-től.

Mint a lap írja, az akkori értesülések még a vállalkozás 2018-as beszámolójára alapoztak, ám időközben kijött a 2019-es dokumentum is, ebből pedig az derül ki, hogy a három évvel korábbihoz hasonlóan két éve is ekkora fizetésben részesült az ügyvezető. A kiegészítő mellékletben az egész évre 12 millió forintot tüntettek fel, csakúgy, mint 2018-ra. Érdemes megjegyezni, hogy más foglalkoztatottja nem is volt a cégnek.

Az nem derül ki a számokból, hogy mi indokolta ezt az összeget. A luxemburgi bejegyzésű Akonia S.A. tulajdonában lévő vállalkozás ugyanis a 2016 és 2019 közötti négy évben folyamatosan veszteséges volt, 14-15 milliós negatív eredményt produkáltak, 2019-ben konkrétan -14,76 milliósat. (A luxemburgi szálról ebben a korábbi Index-cikkben olvashat részletesen.)

Az Mfor.hu most áttekintette a cég tőkehelyzetét, kiderült, hogy a beszámolók nem voltak konzekvensek, de úgy tűnik, hogy a társaságnál 2018-ban (értelemszerűen a botrány kirobbanása előtt) tőkeemelést hajtottak végre, az addigi 3 milliós tőkét 83 millióra emelték. Akkor még volt értelme pénzt betenni a társaságba, ám a vállalkozás tulajdonosa azóta úgy döntött, hogy végelszámolja a cégét.

A jövőben tehát innen már nem fog havi fix fizetéshez jutni az ifjabb Borkai, akit a nyilvántartások a mai napig az Akonia ügyvezetőjeként tüntetnek fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!