A szekszárdi Fidesz-frakció lemondásra szólította fel a fideszes polgármestert

2023. június 9. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csitulnak a kedélyek Szekszárdon, ahol pár hete összeférhetetlenségre hivatkozva a képviselő-testület eltávolította a posztjáról Ács Rezső polgármestert. A fideszes városvezető azt ígérte akkor, hogy minden lehetséges jogi úton megtámadja a döntést.

A Fidesz helyi frakcióvezetője, Máté Péter a pénteki közgyűlésen lemondásra szólította fel a polgármestert.

A Teol.hu cikke szerint Máté arról beszélt, hogy Ács akadályozza a város működését.

A polgármestert eredetileg azzal az indokkal próbálták elmozdítani a pozíciójából, hogy kiderült: 2017-től egy mellékállása is van, az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsának elnökeként havi 300 ezer forint juttatásban részesül a polgármesteri fizetés mellett.

„Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés a következő napon, azaz pénteken hatályba lép” – mondta Bomba Gábor ellenzéki képviselő a 24.hu-nak május végén.

„Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok” – reagált akkor Ács Facebookon, és azt ígérte, bíróságon támadja meg a testület döntését. A mellékállását állítása szerint soha nem titkolta, az érte kapott juttatást minden évben feltüntette a vagyonnyilatkozatában, és eddig „soha senki nem kifogásolta”.

A Teol.hu cikke szerint egy hivatali vizsgálat során az is kiderült nemrég, hogy a polgármester Škoda Superb típusú hivatali autóját Ács felesége a sajátjaként használta, és havi 3-6 ezer kilométert tett meg vele. A közgyűlés korábban felszólította a polgármestert, hogy nyolc napon belül igazolja a gépjármű használatának szabályos mivoltát. Mivel ezt nem tette meg a határidőre, a testület arra kötelezte Ácsot, hogy büntetésként 2,84 millió forintot fizessen vissza egy összegben. Ezenfelül azonnali hatállyal megvonták tőle az autó használatát, és kötelezik az autó január 1-jétől keletkező költségeinek kifizetésére is.

A polgármester több jogkörét már korábban megvonta a Fidesz–KDNP a helyi ellenzékkel karöltve. Ács Rezső évek óta idegrendszeri betegséggel küzd, ami korlátozza a mozgásban és a beszédben. A városvezetői feladatait is nehezen tudja így ellátni, de nem hajlandó lemondani. Az évek óta tartó huzavona velejárója, hogy Szekszárd a Modern Városok Program keretében elnyert 50 milliárd forintot nem tudta felhasználni, de az utóbbi években elnyert uniós forrásoknak is mindössze a negyedét hívták le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!