Hiába hoztak ide sok pénzt a külföldi szurkolók, nem éri meg, hogy szétbarmolják Budapest tereit

2023. június 8. – 11:35

Hiába hoztak ide sok pénzt a külföldi szurkolók, nem éri meg, hogy szétbarmolják Budapest tereit
Szurkolók az UEFA Európa-liga döntője előtt Budapest belvárosában 2023. május 31-én – Fotó: Szaniszló Róbert / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakorlatilag leromboltak egy teret, és tonnányi szemetet hagytak maguk után, de az adók miatt a kerületnek pénzügyileg úgyis megéri az egész – állították többen is, miután a múlt heti El-döntőre érkező szurkolók lényegében elpusztították a VI. kerületi Liszt Ferenc teret. A kerületnek négymilliós a kára, de tényleg kifizetődő ez a fajta turizmus is? Befolyik annyi pénz, hogy megérje? A kerületek nem így látják.

„A Liszt Ferenc tér elesett. Az EL-döntőre érkező turisták egész egyszerűen elpusztították” – írta Soproni Tamás polgármester a múlt héten miután az Európa Liga döntőre összegyűlt szurkolók a Liszt Ferenc teret gyakorlatilag lerombolták, és a szurkolók tömegesen végezték a nagydolgukat a fák tövében. A téren kialakult káoszt másnap délelőttre felszámolta a kerület: több száz zsák szemetet gyűjtöttek össze, új növényeket kezdtek ültetni. A rendrakásban állítólag a spanyol fociszurkolók is segítettek.

Mi a probléma ezzel a fajta turizmussal?

Abban talán semmi meglepő sincs, hogy több száz, meccsre készülő szurkoló nem hagy rendet maga után, viszont ahogy a polgármestert, úgy a lakókat is meglepte, amikor a rendezettnek számító, virágokkal beültetett téren egyetlen egy négyzetmétert sem lehetett találni, ahol ne lettek volna eldobott üvegek, poharak, illetve végtelen mennyiségű szemét.

A polgármester felháborodására és panaszára sokan egész egyszerűen legyintettek, illetve próbálták annak jelentőségét kicsinyíteni. Felmerült a kérdés: mégis mi a probléma ezzel a turizmussal, hiszen a kerületnek bőven megéri ez is, hiszen a szurkolók által Terézvárosban és Budapesten hagyott pénz – például az iparűzési adón keresztül – kompenzálja majd a károkat. Röviden: bőven megéri egy ilyen buli is Terézvárosnak.

A vandalizmus nem lehet kifizetődő

Az nem kérdés, hogy a fővárosban található szórakozóhelyeknek és egyéb vendéglátóipari egységnek megérte pénzügyileg a múlt heti döntő. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy pénzügyileg megéri-e a dolog magának a fővárosnak és a kerületeknek. Egyes becslésekben arról írnak, hogy az ideérkezők itt hagytak 10-15 milliárd forintot, ennek a kerületre eső részéből pedig bőven helyreállítható minden. A kérdésről különböző fórumokon kisebb vita is kialakult.

Megkerestünk több belvárosi kerületet is, amelyeket a mostani döntőn túl általánosságban is érint a tömeges turizmus, illetve a hasonló események. Arra a kérdésre, hogy megérte-e a kerületnek az előző heti El-döntő, az esemény miatt kiemelten érintett Terézváros azt válaszolta: minden nagy öröm, ha világeseménynek ad otthont a kerület. „Szívesen fogadunk bárkit, aki turistaként a kerületbe érkezik, és akár egy-egy sportesemény, vagy koncert kapcsán építészeti, kulturális értékeinkkel is megismerkedik” – fogalmaztak. Kiemelték azonban, hogy az előző héten tapasztalt vandalizmus egészen más, annak nincs köze a turizmushoz, az semmilyen értelemben ,,nem éri meg„.

A vandalizmus nem lehet kifizetődő, hiszen nemcsak rövid, hanem hosszú távon is károkat okoz. Az ilyen viselkedés, az erről készült fotók, videók elriasztják és távol tarthatják a ,,valódi” turistákat és a helybéli vendégeket is

– írták.

A kocsmák egy része jól járt, másokba inkább nem mentek be

„Azt nem tudni, hogy aznap hány vendég NEM tért be a Liszt Ferenc téri éttermekbe a fociszurkolók miatt, azaz hányan NEM fogyasztottak, vacsoráztak aznap a téren és környékén” – tették hozzá. Csak a Liszt Ferenc téren egyébként négymillió forintos kárt okoztak a szurkolók, erről a VI. kerület polgármestere korábban azt írta, hogy „a számlát be fogjuk nyújtani a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-nek”.

Azt, hogy kompenzálja-e az iparűzési adón keresztül befolyt pénz a keletkezett károkat, azt írták: a pénzt nem kártalanításra, hanem Terézváros szépítésére és fejlesztésére szeretnék fordítani. Felhívták viszont a figyelmet, hogy az iparűzési adót a Fővárosi Önkormányzat szedi be, és osztja vissza a kerületeknek bizonyos számítások alapján.

Azaz egy kerület nem annyit kap vissza, amennyi a területén lévő vállalkozásoktól a fővároshoz befolyt.

Terézvároshoz tavaly 4 milliárd forint iparűzési adó és 1,3 milliárd forint idegenforgalmi adó folyt be. „Az minden kerületnek jó, ha több adó érkezik be a fővároshoz, de a káron a kerületek nem osztoznak, az itt most például kizárólag Terézvárosé” – emelte ki a kerület.

Takarítják a Liszt Ferenc teret a meccs másnapján reggel – Fotó: Pándi Balázs / Telex
Takarítják a Liszt Ferenc teret a meccs másnapján reggel – Fotó: Pándi Balázs / Telex

Csakis többletkiadásról beszélhetünk

Hasonló álláspontot képvisel a kérdésben Erzsébetváros is, ahol a bulinegyed miatt sok a tapasztalat az olyan turistákról, akik összehányják az utcát. Ők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a „ vandalizmus sosem kifizetődő”. Ha egy rendezvény jelentős károkozással jár együtt, mint Terézvárosban, arra nehéz azt mondani: „megérte”.

Az VII. kerület szerint sem az iparűzési adónak, sem az önkormányzat egyéb bevételeinek nem az az alapvető célja, hogy a rongálók által okozott károk helyreállítását fedezzék. „Így az erre fordított összegekkel kapcsolatban kompenzációról nem, csakis többletkiadásról beszélhetünk” – tették hozzá. Erzsébetváros is kiemelte, hogy az iparűzési adó bevétele megoszlik a főváros és a kerületek között, ezért nagyon nehéz azt mondani, hogy egy 1-2 napos rendezvény azt befolyásolná. „Helyi szinten kimutatható esetleges többlet az idegenforgalmi adóban tud jelentkezni. Az El-döntőhöz hasonló eseményekhez kapcsolódó többletfogyasztás elsősorban az áfabevételt növeli, ami állami bevétel” – tették hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!