Újabb interjúalany vádolja súlyos manipulációval az egyik kormányzati propagandaoldalt

Legfontosabb

2023. június 8. – 18:50

Újabb interjúalany vádolja súlyos manipulációval az egyik kormányzati propagandaoldalt
A Budapest Beszél videója – Fotó: Budapest Beszél

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypropaganda manipulálta a nyilatkozatát, a riporter mindenképpen azt akarta kimondatni vele, hogy Karácsony Gergely főpolgármester kijelentése veszélyes arról, hogy háborúban állunk Oroszországgal – írta saját közösségi oldalán egy nő, akit az utcán szólítottak meg, aztán beleegyezése nélkül szerepelt a Budapest Beszél nevű Facebook-oldal egyik videójában. Eszter most töröltetni akarja a tőle bevágott mondatot. A huszonéves nő a Telexnek elmondta, hogyan szólították meg az utcán, majd hogyan hitegették azzal, hogy a nyilatkozata nem fog bekerülni az anyagba, „mert nem mondta ki a lényeget”.

A kormánypropaganda egy ideje azon pörög, hogy Karácsony Gergely azt mondta a 3-as metró felújításáról az ATV-ben, hogy háborúban állunk azzal az országgal, ahonnan a metrókocsik jöttek, mivel egy háborús agresszorhoz tartozik a beszállító cég. Csak az Origón legalább fél tucat cikk jelent meg a budapesti főpolgármester „háborúpárti” kijelentéséről, amikben fideszes megmondóemberek elemzik, hogy ez miért veszélyes.

A Megafon-közeli Budapest Beszél nevű Facebook-oldal is lecsapott Karácsony kijelentésére. Két videót is szenteltek a témának, ezekben „az utca emberét” kérdezgetik Karácsony (és a „dollárbaloldal”) háborúpártiságáról. A videókból persze az derül ki, hogy a budapestiek szerint Karácsony felelőtlen és hülyeséget beszél, de nekünk ki kell maradnunk a háborúból, hiszen mindenki békét akar.

A főként a főpolgármestert és az ellenzéket gyalázó, pár ezres követőtáborral bíró oldalról azt lehet tudni, hogy csak 2021-ben 13,5 millió forintot költöttek lejárató videókra a Facebookon, a YouTube-on futó hirdetéseiket pedig a Megafon finanszírozta. Tavaly nagyon aktív volt az oldal: akkor a budapesti dugóhelyzettel foglalkoztak, és a felelőst is megtalálták – természetesen Karácsony személyében.

Az egyik új videóban Eszter is nyilatkozik, aki most azt próbálja meg elérni, hogy a Budapest Beszél törölje a vele kapcsolatos részt az anyagból. Eszter még a videó megjelenése előtt arról írt a Facebook-oldalán, hogy manipulálták a nyilatkozatát, a Budapest Beszél riportere mindenképpen ki akarta mondatni vele, hogy Karácsony kijelentése veszélyes. Amikor ezt nem jött össze, azt mondták neki, hogy nem fog szerepelni anyagban, mert nem mondta ki a lényeget. Ennek ellenére végül bekerült a videóba, ezért Eszter egy másik posztban felszólította őket, hogy szedjék ki a videóból, mert nem szeretné az arcát adni semmilyen politikai típusú kampányanyaghoz.

Eszter Facebook-bejegyzése a Budapest Beszél videójáról
Eszter Facebook-bejegyzése a Budapest Beszél videójáról

„Egyetemen tanultam arról, hogy mennyire nincs rendben, ha nem objektíven gyűjtünk információt, ha valamilyen szempont alapján szelektálunk. Önök szerint mennyire reprezentatívak a videóik? Mennyire tükrözik a lakosság tényleges véleményét? Az én történetemből kiindulva kifejezetten nem. Ki tudja, hogy hányan jártak hozzám hasonlóan?” – írta a Facebookon Eszter.

Ezután még a Budapest Beszél videója alá is odakommentelte, hogy elferdítették a mondanivalóját, és egy olyan részt vágtak be tőle, ami látszólag a riporter narratíváját erősíti. Eddig még nem kapott választ tőlük, pedig a Messengeren és emailben is kereste az oldalt.

A poszt miatt megkerestük Esztert, aki elmondta a Telexnek, hogyan is történt az interjú. Elmondása szerint amikor a riporter megszólította az utcán, nem mondta meg, honnan jöttek, és azt sem, hogy hol fog megjelenni az anyag. Ezt csak az interjú után kérdezte meg tőlük. Azt mondták erre, hogy a Budapest Beszéltől vannak, és csupán a lakosság őszinte véleményére kíváncsiak. Eszter szerint a történtek fényében „ez egy meredek és hazug állítás,” és egyértelmű, hogy valójában a lejáratás volt a céljuk.

A Budapest Beszél videója, 0:40 körül nyilatkozik Eszter:

A riporter első kérdése az volt, hogy szerinte is veszélyes-e Karácsony Gergely kijelentése, miszerint háborúban állunk Oroszországgal. Eszter azzal hárította el a kérdés, hogy nem ismeri pontosan, mit mondott az ATV-ben a főpolgármester, és ezért nem szeretne véleményt formálni egy kontextusából kiragadott mondatról.

Ennek ellenére a riporter tovább erőltette a kérdést, hogy kicsikarjon valamilyen választ belőle. Itt már egyértelmű volt Eszter számára, hogy azt akarják a szájába adni, hogy ő is elítéli Karácsony nyilatkozatát. Ezután jött az, hogy az ő nyilatkozata nem fog bekerülni az anyagba, mert nem mondta ki a lényeget. A biológia szakon végzett Esztert leginkább ez háborította fel, de nem azért, mert az ellenzékkel vagy Karácsony Gergellyel szimpatizálna.

„Teljesen mindegy, hogy melyik oldal csinálja, a manipuláció attól még manipuláció. Az egyetemen már rég kibukott volna, aki így hamisítja meg az információkat.”

Eszter utólag megbánta, hogy nem hagyta faképnél a riportert, és máshogyan nyilatkozna, ha most kérdeznék meg a témáról. Az interjú után hazafelé meghallgatta Karácsony Gergely ATV-s nyilatkozatát. Nem akarja megítélni, hogy a szóban forgó kijelentés háborúpárti vagy sem, szerinte a tévéinterjú egészét nézve nem is volt egy fajsúlyos mondat. Eszter mondatait ahhoz a blokkhoz használták fel, amit a riporter úgy vezet fel, hogy a baloldal fegyvereket és katonákat küldene a háborúba. Eszter egyébként úgy fogalmazott, hogy amíg Magyarországot nem veszélyezteti a háború, addig szerinte ki lehet maradni belőle. Ebből maradt az, hogy „szerintem ki lehet maradni egy ilyen háborúból.”

Eszter szerint aki érti a propaganda működését, azt is érteni fogja, hogyan manipulálták az ő nyilatkozatát, aki pedig egyetért a videó mondandójával, azt úgysem érdekli, hogy mit mond erről. Nem nagyon szokott politikai hirdetésekkel és propagandával foglalkozni, de szerinte annyira az emberek arcába tolják ezeket a tartalmakat – elsősorban kormányzati oldalról – a Facebookon és a YouTube-on, hogy még neki is lejött, mennyire leegyszerűsítő és megtévesztő üzenetekkel operálnak.

Nem ez az első eset, hogy a kormánysajtó vagy a fideszes propagandagépezet utólag manipulál egy nyilatkozatot, interjút. Legutóbb a közmédia alaposan meghamisította egy sztrájkoló tanár szavait: úgy vágták meg az interjút, mintha elégedett lenne a fizetésével, pedig nem így van. Az M1 Híradójának május 2-i adásában autósok nyilatkozatát manipulálták, akiket a felújított Lánchíd autómentes forgalmáról kérdeztek. A videó vágatlan verziójából kiderült, hogy nem minden autós helyteleníti, hogy autómentes a Lánchíd. Egyikük azt mondta a köztévének, hogy megérti a döntést, de a riporter addig kérdezett, míg egy számukra is kedvező mondatrészletet is elmondott a sofőr.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!