Napirendre tűzte az Alkotmánybíróság a szerepjátékos ügyet

2023. június 5. – 10:34

Napirendre tűzte az Alkotmánybíróság a szerepjátékos ügyet
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Alkotmánybíróság egyik öttagú tanácsának június 6-i, keddi ülésének napirendjén megjelent a szerepjátékos ügy, egész pontosan annak az alkotmányjogi panasznak az ügye, amelyet az elítéltek nyújtottak be abban a reményben, hogy új esélyt jelenthet nekik.

A szerepjátékos ügyet, ezt a kriminalisztikai kuriózumnak számító gyilkossági ügyet részletesen bemutattuk a Telex Nyomozó podcastjában, melynek utolsó, tizedik része hétfőn jelenik meg.

Emlékeztetőül: a 2022-ben jogerőre emelkedett ítélet szerint Krisztiánt, akiről azt gondolták, hogy elárulta barátságukat, Gergely és András megölte még 2010-ben. Az ügyben az egyetlen közvetlen bizonyíték a koronatanú Károly vallomása, aki az egyik elítélt, András közeli barátja volt. Ami összeköti az áldozat Krisztiánt, a koronatanú Károlyt, valamint az előre kitervelt gyilkosságért elítélt Andrást és Gergelyt, az a szerepjáték.

Az elítéltek következetesen ártatlannak mondták magukat a hosszúra nyúlt eljárás alatt, ám a bíróság több kanyar után végül bűnösnek találta mindkettejüket előre kitervelt emberölésben, és 15-15 évet kaptak. Jelenleg is fegyházban vannak mindketten.

Az elítéltek alkotmányjogi beadványával a podcast kilencedik, A pusztítás és az elítéltek reménye című része foglalkozott. Ahogy a podcastban a két elítélt ügyvédje, Tóth Attila Tas magyarázta: az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz, a tisztességes eljárásnak pedig a része az indokolt bírói döntéshez való jog. Ezen keresztül támadták meg a jogerős ítéleteket, azzal, hogy szerintük az indokolás nem felel meg az indokolt bírói döntéshez való jognak, így a tisztességes eljáráshoz való jognak, így sérti az Alaptörvényt, sérti a tisztességes eljáráshoz való alapjogot. Ha a panasszal sikert érnének el, az Alkotmánybíróság megsemmisíthetné a jogerős ítéletet.

A panaszbeadvány 2022. szeptember 8-án készült el. Az Alkotmánybíróság rendszere szerint az első irat 2022. október 20-án érkezett be. Az, hogy döntés mikor születik, az Alkotmánybíróság leterheltségétől függ. Az öttagú tanács keddi ülésén egyelőre a panasz befogadhatóságának vizsgálata lesz a téma.

A sorozat megjelent epizódjait itt találja:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!